Gorgoroth – Instinctus Bestialis

0

Släpps den 8 juni
Soulseller Records

gorgorothinstint_638Att påstå att Norge har förlöst många legendariska black metalband är en lätt underdrift. Band som Taake, Enslaved, Mayhem och Satyricon har ansvarat för att placera landet i hårdrockens strålkastarljus. Det är dock få band som är lika ikoniska som Gorgoroth. Ledda av gitarristen Infernus har bandet över en period av 23 år släppt åtta fullängdare. Efter förseningar och strul med skivbolag är det nu dags att släppa skiva nummer nio, Instinctus Bestialis, som omfamnar alla grunder i gruppens musik, men som i samma veva även vågar sig ut på nya farvatten.

Vad som slår en som nytt på det här albumet är produktionen. Bandet har gjort sig av med den klassiskt sunkiga black metalproduktionen och ersatt den med en fetare och mer basbaserad mix. Något som gör riffen tyngre och behagligare att lyssna på. Inledande Radix Malorum är den stora vinnaren då låtens malande gitarrslingor skapar en bastant men samtidigt tilltalande mur av ljud. Ett fenomen som det spinns vidare på då många av skivans spår går i malande tvåackord.

Sedan Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt (2009) har det skett ett vokalistbyte. Den hesa och skramliga pipan som tillhörde sångaren Pest har bytts ut mot den serbiska ungtuppen Atteringers djupa och barska stämma. Ett byte som enligt undertecknade ger ett markant lyft då nykomlingens sånginsats håller högre nivå än det Pest kunde leverera. I Ad Ad Omnipotens Aeterne Diabolus skiner frontmannen när han leder in lyssnaren i Gorgoroths troligtvis enda allsångsdänga. Det kommer bli spännande att se den låten live och lyssna på publiken när åskådarna unisont vrålar: HAIL SATAN!

Bäst: Radix Malorum
Sämst: Rage
Betyg: 8/10

Spår:
1. Radix Malorum
2. Dionysian Rite
3. Ad Ad Omnipotens Aeterne Diabolus
4. Come Night
5. Burn In His Light
6. Rage
7. Kala Brahman
8. Awakening

Medlemmar:
Infernus – Gitarr
Atteringer – Sång
Tomas Asklund – Trummor
Bøddel – Bas

Text: Markus Lassus Bjälnes

 

About Author

20-årig student baserad i Östersund/Stockholm med fokus på recensioner och nyhetsrapportering. Vinner troligtvis över de flesta hårdrockare på vasaloppet.