Grá – Ramsvarta Tankar (EP)

0

Carnal Records
Släpps den 24 mars

”Varför skulle du mässa också din själs litania, också din sorgs miserere?”  frågade den svenska poeten Gustav Fröding i dikten Tiga och tala från 1897. På samma sätt kan en fråga sig själv varför black metalbandet Grá ständigt rör sig kring det tabubelagda mörkret inom oss. Sedan 2010 har sångaren Heljarmadr (Dark Funeral, Cursed 13, ex-Domgård) och trumslagaren Dimman (Spazmosity, Cursed 13, When Nothing Remains) spridit en mörk klagan och satt ord på det vi sällan talar om. En beaktningsvärd handling även om den stundom ter sig ointressant.

Misstolka mig rätt, Ramsvarta Tankar är ett välkomponerat epitet ut i fingerspetsarna. Trakterandet av respektive instrument sköts klanderfritt, texten är välskriven och apar varken upp slitna klichéer eller dassvarma simplifieringar. Även melodierna har en egg som gör musiken lyssnarvänlig. På det rent musikaliska är denna ena halva av EP:n ett välsvarvat hantverk. Personligen finner jag dock låten ytterst ointressant utöver det rent tekniska. Jag förstår att det finns en form av djupare filosofi gömd i alla dessa lager av noter och riff. Jag är däremot totalt oförmögen att varken hitta eller ta till mig detta.  Då njuter jag bra mycket mer av EP:ns andra spår, en cover på Lord Belials klassiska Osculum Obscenum som avslutas med ett gediget bräkande från ett odefinierbart antal getter. Förmodligen som en trevlig hyllning till alla ”get-band” inom genren.

Grá gör ingen invigd besviken och bjuder på en låt som passar väl in i deras gedigna diskografi av singlar. Detta är också en EP som får mig att inse att jag utan att skämmas kan skylta med att min eget ointresse för det spirituella förmodligen sänker betyget bra mycket mer än vad denna skiva förtjänar. Grá är för de som vältrar sig i mörkret och som inte räds det spott och spe som herr Fröding dikterade skulle följa i en sådan kärleksförklarings spår. Själv föredrar jag en aningens ljusare nyans.

Betyg: 5/10

Spår:
1. Ramsvarta Tankar
2. Osculum Obscenum

Medlemmar:
Heljarmadr – Sång
Dimman – Trummor
Maugrim – Gitarr
Natt – Gitarr
Vediger – Bas

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.