Grand Theft Culture – Grand Theft Culture

0

Gain/Sony Music
Släpps den 2 Juni 2017

När Grand Theft Culture släpper sin debut sker det i självbetitlad form. Det fokuseras på en salig blandning av rock och elektronisk musik från Stockholms-bandet som tidigare haft succé med singeln Down The Line (2014). Därefter kom nomineringen som årets genombrott på Bandit Rock Radio. Bandet väckte stor internationell uppmärksamhet då Skrillex delade deras cover Cinema på sin egen Facebook-sida och lovordade grabbarna högt och heligt.

Albumets första spår Prologue är för det mesta instrumental bortsett från något som bäst beskrivs som en hippie-radio i bakgrunden. Instrumentalt inom rock-musik plockar nästan alltid enkla poäng men Prolouge låter som något jag själv skulle ha kunnat ackompanjera på Guitar Hero när jag var tolv år gammal. Den tidigare nämnda blandningen av genres känns enbart som oljud i öppningsspåret, som att hjärnan ska säga ”error” för att sedan stänga av helt. Bandet briljerar med att hålla refrängerna sångvänliga inför en eventuell live-publik. Down The Line och No More generar känslan av arenalåtar, då det verkligen skulle kunna gå hem på en stor tillställning i jämförelse med detta inspelade material. Albumet innehåller många bra riff och det finns ingen tvekan om att det är skickliga musiker men stundtals, som i Burn och Spinning ifrågasätter man om detta är ett rockband eller ett barnprogram. Det elektroniska gör att det känns ooriginellt. Cirkusen avslutas med ett psykedeliskt intro och en 80-tals poppig vers i Just Begun. Refrängen toppas med en högst tråkig och opersonlig text.

När sista spåret går mot sitt slut är jag ganska mållös, fast inte på ett positivt sätt. Nytänk? Ja kanske det. Att slänga in olika musikstilar i ett och samma spår låter i och för sig kreativt men musiken faller handlöst ner i en elektronisk djungel som totalt kör över den genre vi kallar rock. Man brukar säga att hälften vågat är hälften vunnet och att slänga allt i samma mixer skulle ha kunnat bli en smakdröm. Nu blev det däremot vämjelig gegga.

Betyg: 2/10

Spår:
1. Prolouge
2. Burn
3. Down The Line
4. Spinning
5. Get Away
6. No More
7. Set Me Free
8. Time
9. A.Y.H!
10. The Garden
11. Just Begun

Medlemmar:
Michael Santunione – Sång och gitarristen
Markus Hjälsten – Trummor
Johannes Sandberg – Bas
Erik Johansson – DJ

About Author