Sabaton – Heroes On Tour

0

Sabaton - Heroes On Tour - ArtworkNuclear Blast Records
Släpps den 4 mars 2016

Sabaton är ett band som knappast kan anklagas för att ligga på latsidan. Sedan starten för omkring sjutton år sedan, har den melodiska pansartruppen släppt åtta studioalbum, två livealbum och en DVD. Samtidigt har man turnerat flitigt och vinnlagt sig om att vara bandet som så många som möjligt ska kunna se, även om man bor långt ifrån de största arenorna.  Med sitt tredje livealbum, Heroes On Tour, visar herrarna återigen att man kan vara bombastisk utan att låta pompös, episk utan att det bli töntigt och allsångsvänlig utan att skämskudden åker fram.

Det drygt 70 minuter långa verket med spelningen på Wacken Open Air i somras är som en Aladdinask där den förhatliga romrussinpralinen och andra beska lömskheter är utbytta mot idel välkänd sötma. Man vet vad man får och det ger mersmak. ’The March To War’ och småstökiga ’Ghost Division’ anger riktningen mot Sabatons taktfasta marker, anförda av sångaren Jocke Brodén i högform i en elegant övergång till krigspipan i ’To Hell And Back’. Repertoaren är företrädesvis från Heroes (2014) med återkommande nedslag i främst Carolus Rex (2012) och The Art Of War (2008). Stramt mastiga ’Carolus Rex’, den triggande marschtakten i ’The Art Of War’ och ’Soldier Of 3 Armies’ med sin käcka melodi hör jämte mörkare ’Night Witches’ till några av höjdpunkterna bland de sexton spåren. Jag smittas omgående av stämningen, smidigheten i framförandet och framför allt av Jockes oförskämt goda humör.  Den engagerade publiken hörs bra i proportion till bandet och mellansnacket är otvunget med lite ölprat och beröm av festivalen i allmänhet och publiken i synnerhet. Mot slutet blir Jocke nostalgisk och berättar om hur han och basisten Pär Sundström för många år sedan pratade om hur de önskade att få spela på just Wacken Open Air – det här är tredje gången – och knyter sedvanligt ihop med ’Metal Crue’.

Bortsett ifrån forcerade och urtrista ’Primo Victoria’, småtjatiga ’Swedish Pagans’ och den sorgliga frånvaron av mina personliga favoriter ’Cliffs Of Gallippoli’, ’The Lion From The North’ och ’Carolean’s Prayer’ är Heroes On Tour ett utmärkt livealbum. Mitt intresse för Sabaton var länge ljummet, rentav svalt, men nu har jag fått omvärdera min inställning trots att jag generellt inte är något större fan av liveskivor. Endast den som helt enkelt får eksem av melodisk, bombastisk metal eller frodas i att principgnälla på allt som röner framgång hos en bredare publik, har anledning att fryna åt det här. Hatten av, dalmasar. Jag har ryckt på axlarna åt er för sista gången.

Betyg:  8/10

Spår:
1. The March To War
2. Ghost Division
3. To Hell and Back
4. Carolus Rex
5. No Bullets Fly
6. Resist And Bite
7. Far From The Fame
8. Panzerkampf
9. Gott Mit Uns
10. The Art of War
11. Soldier of 3 Armies
12. Swedish Pagans
13. Screaming Eagles
14. Night Witches
15. Primo Victoria
16. Metal Crue

Medlemmar:
Joakim Brodén – sång
Pär Sundström – bas
Thobbe Englund – leadgitarr
Chris Rörland – leadgitarr
Hannes Van Dahl – trummor

Text: Julia Gill

About Author