Huskvarna Rock & Art Weekend 2016 – Rock Am Red, Jönköping (förfest)

0

dsc_0081Datum: 2016-09-29
Det har blivit standard att varje festival har sin egen officiella förfest där besökarna får möjlighet att umgås, festa och värma upp under gemensamt firande. Huskvarna Rock & Art Weekend är inget undantag och på den anrika rockbaren Rock Am Red är karaokemaskinen uppvärmd och ölen i flödande tillstånd. Som årlig tradition är det inte bara en tillställning av det festligare slaget utan även en gest i välgörenhetens tecken. Det är inga mindre än Artists Against Cancer som håller i karaoken. Ett initiativ för att skrapa ihop mer pengar till cancerforskningen för att bekämpa den sjukdom som har skördat allt för många liv, bland annat legendarerna Ronnie James Dio och Lemmy Kilmister. För en enkel slant, en penny eller två, erbjuds krogens besökare möjligheten att sjunga med i valfri odödlig klassiker.  Men innan folket har fått skråla sig igenom hitlåt efter hitlåt (i både alkoholpåverkat och falskt tonläge) är det skönsjungande Nylon Maiden med Thomas Zwijsen på gitarr och Anne Bakker på fiol och sång som står för underhållningen.

Det är med hjärta och själ duon bjuder upp till allehanda akustiska versioner av kända Iron Maiden-låtar. Thomas flinka gitarrspel vävs väl ihop med Annes stämma och tillsammans skapar de både värme och harmoni som bemöts väl av åhörarna. På ett stiligt vis ersätter Anne gitarrsolona med fiolens klagan och skapar där med en varm atmosfär kring hela baren. Men ingen förfest är väl komplett i Jönköping och Huskvarna utan stadens mest önskade och folkkäre heavy metal sångare, Blaze Bayley. År efter år har britten återkommit till festivalen för att sprida skratt och hårdrocks-eufori omkring sig. Gång på gång har han bevisat att han är en av Iron Maidens mest underskattade sångare med sin bastanta röst och sin skamlösa humor. Så ve och fasa när han har somnat på hotellet och skickat ut sin gitarrist Chris Appelton i sitt ställe. Å andra sidan uppvisar Chris tillräckligt med röstresurser för att leverera en beundransvärd tolkning av Deep Purples Highway Star. En passande avslutning för de som lägger sig tidigt i väntan på morgondagens första mässdag ska ta vid och en stadig inledning på en natt fylld av galenskap för de som stannar uppe med ölflaskan och karaokemicken i högsta hugg.

Text och bild: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.