Huskvarna Rock & Art Weekend (dag3) – Folkets Park, Huskvarna

0

DSC_0934Datum: 2015-10-03
Det är dag nummer tre I Folkets Park och den sista stora omgången med liveband ska spela medan nålarna går varma inne på tatueringsmässan. Om gårdagen gick i den hårdare musikens skola är det till kvällen dags att fokusera på mysig poprock, AOR och gammal hederlig go punk. Företaget Stort och Smått erbjuder sig att printa ut ett av undertecknades konsertfoton från gårdagen varvid detta självfallet skänks, signerat av Blaze Bayley, till Artist Against Cancer som ska sälja affischen till förmån för Cancerfonden.

DSC_0780Stormhold
Bandet med de stora ambitionerna och de lika gigantiska läderharnesken. I den klassiska heavy/power metal skolan bjuds det upp till en mindre folkfest när bandet beträder den lilla scenen inne på mässområdet. Glädjestint och med fler än bara nära och kära i publiken är Stormhold ett livat band som knappast har svårt att flörta med sin publik i allsång och allehanda sånglekar. Till publikens glädje, och förmodligen till bandets egen, tar sig även Blaze Bayley ton som gästartist under bandets sista låt; en cover på Iron Maidens ’Man on the Edge’.  Att bläcket knappat har hunnit torkat på hans arm (han tatuerar in två stora tatueringar under mässan) är en världslig sak.

DSC_0820Grande Royale
Grande Royale har bland annat sina rötter i The Jaxx och om det är något som bandet fokuserar på så är det rock ’n’ roll som är lika rak på sak som den är svängig. Med paradjackorna på och klackarna i taket bjuds det på spelglädje i sådana nivåer att den exploderar. Speciellt när de båda gitarrbändarna slänger sig ned på knä framför varandra för att duellera friskt. Likaså kan bandets basist snarare liknas vid en studsboll då han med sin bredbenta attityd riktigt får det att smälla i scengolvet. När sångaren sedan vrålar; ”nu jävlar blir det att åka av” så är han sanningsenligt. I låten ’Grande Royale’ bjuds det på lika mustiga gitarrer som sexigt driv.

DSC_0932Art Nation
Svenska H.E.A.T gav den melodiska 80-tals rocken ett redigt uppsving och startade en ny era av smäktande ”bad boy”-attityder. Att Art Nation lirar i samma melodiösa skola gör att det är svårt att inte dra oförtjänta paralleller mellan de två banden. Speciellt då sångaren Alexander Strandell, enbart på grund av sitt kroppsspråk, hade kunnat vara lillebror till Erik Grönwall (sångare i H.E.A.T). Sitt löfte till undertecknade om att alltid titta in i kameran och avfyra ett charmant leende står frontmannen fast vid. I ärlighetens namn flörtar hela bandet friskt med en publik som står några meter bort från scenen men som ändå nickar med. Det är också i denna flörtiga glädje som det personligen blir svårt att inte le när götebrogsgrabbarna drar av den ena njutningsfulla dängan efter den andra. Med en synth som flyter harmoniskt över ljudbilden och en sångare vars munläder går varmt blir Art Nation en enda puttrande kittel av glädje som bjuder på lika mycket kärlek som skratt.

DSC_0954Troublemakers
Medan kvällens andra akter har varit både rock-och metal betonade så är det upp till det gamla legendariska Troubelmakers att hålla punkens fana högt. Formade 1981 från kvarlevorna av Perverts och Göteborg Sound blir det musik av den klassiska allsångsvänliga trallpunkens kaliber. Med fart och fläng visar seniorerna vart skåpet ska stå och aldrig har väl orden; ”utan hjärta stannar Sverige” ringt så varmt i öronen som under detta svettiga framträdande. I publiken plockas tröjor av och på scen hålls det utbildning i varför lillfingret är en sådan viktig del i att spela gitarr. Lika uppfriskande är det att höra sångaren Christer Blomgren vråla att hans mickä r en handgranat och hans sätt att förändra världen. Publiken på Huskvarna kanske inte är 100% rätt för denna typen av musik men Troublemakers mer än väl omvända både den ena och den andre.

Text och foto: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.