Ihsahn – Ámr

0

Candlelight Records
Släpptes den 4 maj

I åratal har Emperor-medlemmen och multiinstrumentalisten Ihsahn visat sig vara en framstående artist som bryter normer inom musiken. Med skivor som släpps nästan vartannat år har han alltid skapat ett material som gör en nyfiken på vad som ska komma härnäst. Singlarna från nya albumet Ámr är intrigerande och albumets helhet kan inte kallas för något annat än fascinerande. Med orkesterliknande synthar och elektronisk musik i kombination med varandra bygger han upp en hypnotisk spänning.

Introt till Lend Me The Eyes of Millenia utgör en effektiv början på albumet och slänger lyssnaren mellan elektronisk musik och progressiv metal, lugna melodier och ett tungt sound, growl och ren sång. Sången är inte det enda som bestämmer hur dyster eller tung musiken är på Ihsahns album. Ett bra exempel som bekräftar detta är utrycksfulla och mörkt pulserande One Less Enemy som är också ett av albumets höjdpunkter. Samtidigt finns det även klatschiga och mer tillgängliga låtar som Twin Black Angels med sin enkla, nästan poppiga refräng. Sådan diversitet är en av skivans fördelarna och det gör albumet mer utvecklat än föregående skivor.

Skivan har en perfekt jämnvikt mellan mörka kompositioner som liknar den black metal Emperor släppt och lugnare låtar. Med varje genomlyssning blir Ámr mer intressant och bjude rpå upptäkten av något nytt. Men kan lyssnare verkligen hitta en förvånande wow-factor på albumet? Även om skivan angriper en från olika håll påminner den lite väl mycket om Ihsahns tidigare material.

Betyg: 7/10

Spår
1.Lend Me the Eyes of Millenia
2.Arcana Imperii
3.Sámr
4.One Less Enemy
5.Where You Are Lost and I Belong
6.In Rites of Passage
7.Marble Soul
8.Twin Black Angels
9.Wake

Medlemmar
Ihsahn – sång, gitarrer, keyboard, bas

Text: Annika Gucwa

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.