In Flames – Battles

0

ladda-nedNuclear Blast
Släpps den 11 november

Battles är namnet på göteborgsönerna In Flames senaste alster och nog är det en kamp att ta sig igenom detta. Vad som började som renodlad melodisk death metal av den klassiska göteborgsskolan år 1990 har sakta men säkert förpackats om i kommersialismens plast. Det som idag finns kvar är något som sedan länge har lämnat sitt ursprung.

Battles inleds med låten Drained och redan här inser man att skivan kort och gott kan klassificeras som brännbart skräp. Musiken låter som något en deprimerad 13-åring med skrikigt färgat hår, randig tröja och uppskurna handleder lyssnar på. Med andra ord, helt åt helvete. Detta följs upp av The End och det är här man innerligt hoppas att skivan snart ska ta slut. Den enda lilla uns av death metal som man får på denna platta är i form av det 30 sekunder långa introt till Through My Eyes. Då bjuds det minsann på tvåtakt, riviga gitarriff samt en Anders Fridén(sång) som låter bra mycket mer förbannad än på det övriga materialet. Åtminstone aningens argare en de övriga gråtstunderna som han tycks ha spelat in hos sin kurator från högstadiet.

Battles är en enformig och tråkig skapelse som obönhörligt tuggar vidare i 48 minuters misär. Bristen på nyans drar ned betyget och avsaknaden av klassisk death metal får mig att undra om det här ens kan klassas som hårdrock. Snarare låter det som att bandet har satsat på en konceptplatta för tonårsångest.

Betyg: 1/10

Spår:
1. Drained
2. The End
3. Like Sand
4. The Truth
5. In My Room
6. Before I Fall
7. Through My Eyes
8. Battles
9. Here Until Forever
10. Underneath My Skin
11. Wallflower
12. Save Me

Medlemmar:
Anders Fridén – sång 
Björn Gelotte – gitarr 
Peter Iwers – bas
Niclas Engelin – gitarr
Joe Rickard – trummor

Text: Mats Vogt

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.