In Flames – I, the Mask

0

In Flames - I, The Mask Nuclear Blast Records
Släpps den 1 mars

När man säger In Flames blir det lika många hurrarop som ilskna illvrål från lyssnarnas sida. 25 år efter att Lunar Strain sett dagens ljus kan vi konstatera att In Flames och deras melodiska death metal har utvecklats med varje skiva dom släppt. Huruvida utvecklingen varit bra eller dålig kan diskuteras vilket också ofta sker bland fans men platta nummer tretton följer samma utvecklingskurva. Varför laga något som inte är trasigt?

Öppningsspåret Voices ger direkt en känsla av en livekonsert i Scandinavium och stämningen byggs upp från första stund. De patenterade gitarrslingorna går det inte att ta miste på och med Anders Fridéns (sång) raspiga stämma ger det ett stabilt intryck. Här har vi en blivande liveklassiker. Likaså i titelspåret och Burn som vägrar att hålla igen när det kommer till energi och tempo. Samtidigt känns powerballaden Follow Me som ett kärleksbarn mellan Pallar Anders Visa (Colony, 1999) och Come Clarity (Come Clarity, 2006). De stålsträngade akustiska tonerna uppblandat med den medryckande refrängen är en perfekt hoppa-i-takt-till-musiken livedänga för framtiden. Call My Name och (This Is Our) House är de låtar där Anders glänser med sina nyfunna soprantoner. Den kraftfulla lyriken tillsammans med Björn Gelotte och Niclas Engelins fängslande gitarrmelodier under We Will Remember och Deep Inside är en perfekt topp innan det genom All The Pain och Stay With Me är dags att varva ner.

Med I, The Mask har Göteborgs kungar av melodisk death metal skrivit en skiva som passar lika bra i bandaren som i livearenan. Det är hårdare än på länge samtidigt som experimentlusten går på högvarv. Fortsätter det såhär kan inget stoppa snubbarna till fortsatta stordåd. Ett solklart 25-årsfirande för bandet.

Betyg: 9/10

Spår:
1. Voices
2. I, The Mask
3. Call My Name
4. I Am Above
5. Follow Me
6. (This Is Our) House
7. We Will Remember
8. In This Life
9. Burn
10. Deep Inside
11. All The Pain
12. Stay With Me

Medlemmar:
Anders Fridén – sång
Björn Gelotte – gitarr
Bryce Paul – bas
Niclas Engelin – gitarr
Joe Rickard / Tanner Wayne – Trummor

About Author

Robban är en 31 år gammal Trollhättebo som fotar porträtt och konserter på fritiden samtidigt som han agerar Chefredaktör åt CrankItUp.se. När han inte gör nåt av detta kan han antagligen träffas på på gymmet!