Interment – Med livet dedikerat till mangel

0

Sverige på 90-talet var något alldeles speciellt. Tack vare en gitarrpedal och några enstaka fullängdare från Entombed och Dismember tog svensk death metal världen med storm. Det gick inte att hitta en ung hårdrockare som inte drömde om sin egna HM-2 pedal. Trots att nästan 30 år har gått sedan scenens gyllene dagar så lever musiken kvar i svenska Interments mangel.

Vad är det som gör HM2-pedalen så odödlig för dig?

– Anledningen till varför jag började spela death metal kan tillskrivas skivorna Left Hand Path(1990) med Entombed och Like an Everflowing Stream (1991) med Dismember, säger sångaren och gitarristen Johan Jansson. Man är väl fast i det på ett sätt, och man vill inte släppa det. I alla fall med Interment. Det är en massa nostalgi och det blir aldrig tråkigt.

Varför tog det sex år att följa upp Into The Crypts of Blasphemy (2010) med Scent of the Buried(2016)? Kommer det ta lika lång tid i framtiden?

– Nej, det hoppas jag inte. Vi har giggat ganska mycket det senaste åren men nu ska vi fokusera på att göra låtar till nästa platta. Vi får väl se när vi är redo att gå in i studion. Jag hoppas att den är klar för släpp våren 2019. Anledningen till att det tog sex år mellan de två skivorna var att vi spelade in fem låtar 2013 som släpptes som en split ep med tre andra band (Brutally Deceased, Tormented och Anatomia). De låtarna var väl egentligen menade till andra fullängdaren. De två första skivorna är släppta på Pulversied Records men nu lär vi hitta ett nytt bolag som vill släppa nästa platta. Vi får hoppas att det inte dröjer allt för länge tills nästa Interment-platta kommer ut.

Du spelar även trummor i Asocial, vad är ditt förhållande till kängpunken?

– Jag har spelat trummor i kängpunkbandet Uncurbed sedan starten 1990 och vi höll på i 20 år innan vi lade ner och startade Parasit istället. Parasit har släppt två plattor hittills och en tredje är på gång framöver. Uncurbed startade som ett projekt med två andra killar och inspirationen var mest Extreme Noise Terror och Napalm Death. Vi tog senare in två sångare från Extreme Noise Terror, men med tiden så gick vi mer från brittisk hardcore till svensk kängpunk. Vid sidan av att vara death metal-gitarrist så var jag även kängpunk-trummis. Man har väl utvecklats som musiker inom båda genrerna. Ett annat gammalt band jag är med i och spelar gitarr i är Moondark, där även Kennet Englund (trummor) och Allan Lundholm (bas) från Interment är med. Moondark är mer doom/death metal och vi ska spela in en ny platta så fort vi kan. Jag spelar även gitarr i ett nytt band som heter Dreadful Fate där vi spelar old school thrash metal med influenser av band som Sodom och Sadus. Så man har fullt upp med att mangla!

About Author

Ungdom i Stockholm med fokus på recensioner. Uppskattar all sorts musik. Ryktet går att han även aldrig har nekat en Magic: The Gathering duel.