Rhapsody Of Fire – Into the Legend

0

rhapdosyoffirelegend_638AFM Records
Släpps den 15 januari 2016

Rhapsody Of Fire är italienarna som svurit en helig ed att skydda power metal-genren från förändringar. Sedan debuten med Legendary Tales (1997) har man kunnat lita på att inga svärdshjältar, häxmästare eller bittra tårar behöver förbli obesjungna så länge Fabio Lione & co har något att säga till om. Efter kvintettens två senaste alster, svulstiga From Chaos To Eternity (2011) och urvattnade Dark Wings Of Steel (2013) har det funnits all anledning att hålla igen på förväntningarna.

Into The Legends högstämda preludium ’In Principio’ drillar över i krumelursnabba ’Distant Sky’ med sin luftlätta refräng. Tankeflykten till tonårsrummets fantasyfärder ackompanjerade av dubbelpedaler är total: överraskningarna är lika få som besvikelserna. ’Valley Of The Shadows’ beskrivs bäst som ett katedralernas och operascenernas överdåd. Det hela hade kunnat bli kvävande om det inte vore för det fullkomligt utsökta körpartiet. Dovt strama stämmor, pulserande riff och den längtansfulla melodin är inget annat än en ren fullträff. Inte sedan sprittande Dawn Of Victory (2000) har det låtit såhär engagerande.

Fantasytemat till trots har de långsamma takterna aldrig varit Rhapsody Of Fires starka sida. ’Shining Star’ som varken tyngs ner av sötsliskigt smäktande eller onödiga riffexcesser, bryter dock trenden. Liones mjuka stämma, Staropolis följsamma klaviatur och den lika oväntade som enkla kören lyckas med något så otippat som en minnesvärd Rhapsody Of Fireballad. Hurtfriska ’Rage Of Darkness’ är allt annat än innovativ – men ack så svängig. När detta oförskämda överdåd till råga på allt avslutas med en liten nätt sextonminutersstump, ’The Kiss Of Life’, borde alla vars livsluft inte utgörs av italiensk opera och galopptakter ha sagt ifrån för länge sedan. Jag har dock kapitulerat för första gången på åratal och njuter i fulla drag.

Betyg 8/10

Spår:
1. In Principio
2. Distant Sky
3. Into The Legend
4. Winter’s Rain
5. A Voice In The Cold Wind
6. Valley Of Shadows
7. Shining Star
8. Realms Of Light
9. Rage Of Darkness
10. The Kiss Of Life

Medlemmar
Fabio Lione – Sång
Alex Staropoli – Keyboards
Roby De Micheli – Gitarr
Alessandro Sala – Bas
Alex Holzwarth – Trummor

Text: Julia Gill

About Author