IXXI – Skulls n Dust

0

IXXI skulls n dustOsmose Productions 
Släpptes den 28 februari

Det är fyra år sedan Stockholmsbaserade IXXI gjorde väsen för sig. Där emellan har det även skett en rockad bland medlemmarna varvid sångarpositionen har intagits av Adrian ”Outlaw” Lawson (Angrepp). Skulls n Dust är bandets fjärde fulländare och ett album som uppvisar ett hungrigt band. Redan innan skivan släpptes hade den nya uppsättningens medlemmar turnerat Europa. Tillsammans med legendariske Tomas Skogsberg har kvartetten spelat in i Sunlight Studio för att mixa/mastra slutproduktionen i Necromorbus Studio. Som för att spritsa lite extra glasyr på denna black metallkreation har de även bjudit in celebra gäster i form av Nebiros aka Nord (Ofermod/Malign) och S.W. (Valkyrja, Die Hard, Ondskapt). Stockholmarna bjuder på ett ryttartåg av tung musik, skrikande gitarrer och black n’ roll. Med andra ord är det precis som det ska vara när IXXI tar ton.

Vad som en gång i tiden föddes som ett sidoprojekt till Ondskapt har i dagsläget växt till något större. Medan förra skivan, Elect Darkness, kändes som lite av en besvikelse är Skulls n Dust dess raka motsats. Skivan tar avstamp i titelspåret Skulls n Dust, en tung skapelse där trummorna smattrar som kulsprutor. Det är dubbeltramp, distade gitarrer, ett uns reverb och gutturala vrål. Samtidigt har musiken en gungande tyngd över sig som kontrollerar övriga instrument. Warmmonger å andra sidan inleds med ett akustiskt svårmod för att sedan göra en u-sväng till rent black metall mangel. Tvära men ändå balanserade kast mellan ytterligheterna är något som karaktäriserar denna skiva. En större variation och nyans har sipprat in i produktionen vilket verkligen berikar trions musik. Samtidigt finns det simpla kvar för att fresta reptilhjärnan. Rock n’ roll-osande Necrocracy och marschvänliga Original Sin tillhör den där kategorin av låtar som faller in under citatet ”idag tar vi inga fångar, idag skjuter vi bara”. Stundom bjuds det dock på enskilda gitarrtoner av den gällare kategorin som jag personligen tycker skär sig en aning mot övriga instrument.

IXXI bjuder inte på något revolutionerande med det som stockholmarna erbjuder är bland det bättre man kan hitta på marknaden. Nytillskottet och gästartisterna gör detta släpp till en ytterst behaglig comeback att berika hörselgångarna med. Speciellt den avslutande instrumentala B som på sitt säregna sätt inte bara plockar ned tempot. Den får även skivan att mynna ut i ett harmoniskt diminuendo.

Bäst: Necrocracy
Sämst:
de där enskilda gälla gitarrtonerna som skrapar på hörselgångarna
Betyg:  
8/10

Spår
1. Skulls N Dust
2. Warmonger
3. G.P.S.D
4. Soiled Soul
5. Necrocracy
6. Original Sin
7. 21st Century Regicide
8. Bounded By Blood
9. B

Bandmedlemmar
Outlaw – Sång
Acerbus – Gitarr
Smoker – Trummor

Text: Cecilia Wemgård

About Author