Joe Bonamassa – Live at Carnegie Hall – An Acoustic Evening

0

Mascot Label Group/Provogue
Släpps den 23 juni

Joe Bonamassa är den Grammy-nominerade och världsvana bluesrock gitarristen/sångaren vars 27 år i branschen har svischat förbi likt ingenting. Det är svårt att tro att den vitale virtuosen, som redan som tolvåring öppnade för legendaren B.B King, redan har nått 40 års ålder. Som för att fira denna celebra ålder valde Joe att framföra två akustiska spelningar på Carnegie Hall i New York förra året. Dessa har nu förevigats på två feta DVD:er toppat med två CD:skivor som, utan överdrift, är en uppenbarelse utöver det vanliga.

Redan från start märks det att mången peng har satsats på kameraarbetet. Till skillnad från den typiska live-DVD:n har ett varmt och mjukt filter använts för att skapa atmosfär. Därefter panorerar kameran stilfullt över scenen och med vinklar likt den av en välproducerad Hollywood-film skapas skönhet och dynamik. Det är fascinerande att inse att trots att Joe med manskap inte rört sig en tum från sina positioner bjuds man alltid på en ny inzoomning. Det hade kunnat stanna redan där men med en stor dos kärlek, skickliga musiker och stilfullt arrangemang backar alla medverkande upp ytan med konstrast och substans. Cellisten Tina Guo besitter sådan levande mimik att varje ton är kännbar och Reese Wynans får sitt pianospel att se lekande lätt ut.

Det är bra att övriga musiker lever upp för en sittande Joe med akustiska gitarren i högsta hugg är inte alls lika häftigt som att se en kaxig Joe som självsäkert vandrar över scenen. Rösten sitter dock som en smäck och denna akustiska avskalade tappning känns som ett häftigt galet experiment som träffar rätt från första ton. Lägg därefter till riktigt bra bild-och ljudkvalité och du har ett Frankensteins monster som vi bara vill mysa med hela kvällen.

Betyg: 8/10

Spår:
1. This Train
2. Drive
3. The Valley Runs
4. Dust Bowl
5. Driving Towards The Daylight
6. Black Lung Heartache
7. Blue And Evil
8. Livin’ Easy
9. Get Back My Tomorrow
10. Mountain Time
11. How Can A Poor Man Stand Such Times And Live
12. Song Of Yesterday
13. Woke Up Dreaming
14. Hummingbird
15. The Rose

Medlemmar:
Joe Bonamassa – gitarr, sång
Tina Guo – cellist
Hossam Ramzy – slagverk
Reese Wynans – piano
Anton Fig – trummor
Eric Brazillian – mandolin, nyckelharpa, saxofon akustisk gitarr, sång
Mahalia Barnes – körsång
Juanita Tippins – körsång
Gary Pinto – körsång

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.