Kamelot – Haven

0

Släpps den 4 maj
Napalm Records

588_Kamelot_CMYKMed Excalibur i handen samlade kung Arthur sina ädla riddare för att ge sig ut på legendariska äventyr. Dessa äventyr inspirerade amerikanska Kamelot som 1995 släppte debuten Eternity. Dessa amerikanska riddare har nu samlat på sig drygt 20 år av visdom, som används för att skapa deras elfte alsteret Haven.

Vad som är tydligt med Haven är att skivan är en direkt uppföljare till Silverthorn (2012). Atmosfären och ljudbilden är i princip densamma som på förra skivan. Vad som dock imponerar är att kvintetten har lyckats få alla låtar att kännas fräscha, trots likheterna med tidigare nämnda plattan. Det känns aldrig som att bandet trampar i gamla invanda mönster trots att de inte har lämnat hemmet trygga vrår. Thomas Youngblood (gitarr) har gjort ett mycket bra jobb med både låtskrivandet och sitt melodramatiska gitarrspel. Sångaren Tommy Karnevik förtjänar även många lovord för sin enastående sånginsats. Hans klara stämma alternerar, i klassisk Kamelotstil, mellan bombastiska falsetter och mjuka viskningar. Singeln Veil of Elysium placerar sig själv som albumets bästa spår med dess oerhört svängiga refräng. Det skulle defenitivt kunna bli en av bandets nya klassiker. Även Beautiful Apocalypse är en av de låtar som reser sig högt över resten av låtarna, mycket tack vare Youngbloods gudomliga riffande.

Det finns ingen låt på detta album som man kan kalla dåligt, även om det finns svagare spår som Here’s to the Fall. Vad jag däremot saknar är låtar som tar upplevelsen ett steg längre. De flesta låtarna lägger sig på en säker nivå där Kamelot vet att de kan skapa bra musik. En nypa nytänkande i skapelseprocessen hade knappast skadat bandets utveckling. Efter den 54 minuter långa genomlyssningen lämnas jag onekligen nöjd. Dock vet jag att det finns bra mycket mer att hämta upp från djupet.

Bäst: Veil of Elysium
Sämst: Here’s to the Fall
Betyg: 7/10

Spår:
1. Fallen Star
2. Insomnia
3. Citizen Zero
4. Veil of Elysium
5. Under Grey Skies
6. My Therapy
7. Ecclesia
8. End of Innocence
9.  Beautiful Apocalypse
10. Liar Liar (Wasteland Monarchy)
11. Here’s To The Fall
12. Revolution
13. Haven

Medlemmar:
Thomas Youngblood – Gitarr
Tommy Karnevik – Sång
Sean Tibbetts – Bas
Oliver Palotai – Keyboard
Casey Grillo – Trummor

Text: Markus Lassus Bjälnes

About Author

20-årig student baserad i Östersund/Stockholm med fokus på recensioner och nyhetsrapportering. Vinner troligtvis över de flesta hårdrockare på vasaloppet.