Kazjurol – Multi Dead World

0

Kazjurol – Multi Dead WorldGMR Music Group
Släpps 27 september

I tio år mellan 1984 och 1994 hade svenska crossoverbandet Kazjurol en intensiv karriär… som förband till alla andra band. Nu är dock Fagersta sönerna tillbaka och minus en första fullängdare vi helst glömmer bort är skiva nummer två en skitig pärla av bastant d-takt, thrash metal och HC-riff.

För att vara en återföreningsplatta är Multi Dead World varken dammig, mossig eller gubbig. Snarare går musiken i expressfart och är förevigad i en precis lagom smutsig produktion. Det låter hårt, elakt och ändå rent. Äldre låtar har putsats upp så att de är värdiga sitt namn och nya tillskott platsar perfekt in i mixen. På dryga halvtimmen lyckas bandet klämma ur sig en välbalanserad platta som gärna får snurra några varv till. Ta bara en låt som Suicide Solution som osökt för tankarna till tidiga Exodus och Slayer, mycket tack vare Bäsan Bergströms raspiga bröl. Inte heller ska man förringa bandgeneralerna, tillika strängbändarna, Tommy Pettersson och Pontus Ekwall som spelar så att fingrarna blöder. Något som däremot verkligen agerar klister till det hela är Bodde Eliassons trumspel som är äckligt tight och framförallt tillräckligt varierat för att låtarna inte ska blöda in i varandra på ett såsigt vis.

Om Dance Tarantella (1990) var en plump i protokollet så är Multi Dead World förhoppningsvis skivan som kastar ett nytt ljus på dessa svenska veteraner. För Kazjurol har en viktig historisk plats i svensk extremmetalhistoria, om så enbart för att bevisa att man aldrig ska ge upp. Välkommen tillbaka grabbar, det svänger starkare än någonsin förr.

Betyg: 8/10

Spår
1. System Monolithic
2. Altered State Of Mind
3. Bloodstorm
4. Suicide Solution
5. Burned Beyond
6. Multidead World
7. Merciless Insanity
8. Human Force
9. Who Need You
10. Stagedive To Hell

Medlemmar
Bäsan Bergtröm – sång, bas
Pontus Ekwall – gitarr
Tommy Pettersson – gitarr
Bodde Eliasson – trummor

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.