Koldbrann, Ragnarok, CRAFT- Kraken STHLM, Stockholm

0

Datum: 2018-05-18
När den gamla black metal-kultakten Craft äntligen kommer tillbaka till huvudstaden invaderas Kraken av många förväntansfulla fans. Detta är kvällen då svensk black metal tar revansch och slår den norska scenen på fingrarna med ett svidande resultat.Koldbrann
En frånvaro på nio år har inte gjort någon större skillnad för det norska black metal bandet. Gruppen är en svajig akt som mer liknar mellanmjölk än blodig metal och brinnande kyrkor. Trummornas bastanta smattrande slår hårt mot melodierna, tyvärr räcker det inte ända fram för att skapa någon form av känsla. Mannevonds (sång) försök till att verka skrämmande med grimaser och halvdant growlande är lika begränsande som kedjorna som smiter runt åt hans midja och tynger ner. Basisten Desecrator gör sin första spelning med bandet och verkar mer fokuserad på att avsluta tortyren än själva uppträdandet. Publikens gensvar är lika ljummet som spelningen och inte ens uppsvinget i sista låten kan rädda Koldbrann från att försvinna in i glömskans mörker.

Betyg: 2/10Ragnarok
Tävlingen gällande vem som har störst satanistiskt kors avgörs utan större konkurrens när Ragnaroktar över. Jontho(sång) levererar ilsket bitande black metal och musikerna fortsätter att pumpa upp trycket med den ena godbiten efter den andra. Tempot är högt och strängbändaren Bolverk (gitarr) bjuder på atmosfärisk fingerdans med stifulla manér. Vemodiga trummor och en plågad gitarr får luften att osa av styrka, ibland välplacerad och ibland malplacerad. Den tempoblandade uppvisningen blir aldrig långtråkig utan tvingar åhöraren att spärra upp både ögon och ögon ett par extra centimeter för att inte missa något. Ragnarok är ett band som har koll på sin publik och som trots mindre motgångar lyckas få dem att låta som en hord bestar.

Betyg: 7/10CRAFT
Sedan starten för 21 år sedan har CRAFT förkroppsligat det ogenomträngliga mörker som vuxit fram genom scenens innersta väsen. Musiken är tung och fokuserad på slagkraftig tonkonst med inslag av känslostormande melodier. Black metal-tåget får snabbt upp farten och låter sedan gravitationen göra resten. Nox (sång) kan sina fans och vet att de inte nöjer sig med något mindre än en rejäl käftsmäll. Musikerna bemöter publikens energi och hetsar de redan höjda nävarna till att lyftas högre upp i luften. Eldgivningen är fri och låt efter låt levereras för att sedan låta den odefinierbara kontentan stilfullt eka i Krakens lokaler även efter att kompositörerna lämnat scenen.

Betyg: 8/10

Text: Gabi Mattsson
Foto: Pelle Jansson

 

About Author