Kyy – Beyond Flesh – Beyond Matter – Beyond Death

0

Kyy - Beyond Flesh - Beyond Matter - Beyond Death

Saturnal Records

Släpps den 4 November 2016

Länge har black metal scenen stirrat sig blind på Norge och de band som rest sig därur. Men nya vindar bär med sig förändring. Tiden är kommen att skåda österut, åt det som mycket väl kan komma att bli en ny våg av black metal från Finland. Ett av dessa nya band är Kyy. Med endast 3 år på nacken har de redan tagit sina första prövande fotsteg utomlands och sparkat röv på årets Mörkaste Småland, där de också gav ett smakprov på sin nya platta.

Albumet inleds med ett 30 sekunder långt intro i form av symfoniskt gnisslande som väl vill visa upp musikens sataniska tendenser. Framförallt då det känns som att trumhinnorna får lida helvetets kval av tilltaget. Men när den första ordentliga låten Legio Serpenti drar igång är allt förlåtet. Den präglas av stadigt hamrande downstrokes och röjiga trummor som verkar vara ett återkommande element på skivan. Undantagen är Reditus samt Lord of the Desolate Paths, som med sina långsammare mörka melodier påminner om bandets imponerande demo Travesty of Light (2015). Efter många melodier och riff (somliga medryckande, andra aningen monotona) samt ett lite malplacerat gitarrsolo så är det slutligen dags för sista låten. Med en bra men repetitiv melodi är The Narrow Gates of Apôleia en passande sammanfattning av albumet, men förväntar man sig en grandios avslutning blir man nog en smula besviken.

Att plattan klassas som black metal känns som mest tydligt i det satanistiska temat snarare än i det instrumentala. Letar man efter långa reverbpumpade tremoloslingor och karaktäristiska gälla skrin har man nog irrat sig vilse i musikdjungeln. Istället bjuds det på en hetsigare stämning samt en vokal stämma av G.K som också skulle göra sig riktigt bra i ett folk/doom metal band.

Betyg: 6/10

Medlemmar:
J.S.  –  Bass
M.J. –  Drums
E.V. –  Guitars
M.P. –  Guitars
G.K. –  Vocals

Låtar:
1. 358
2. Legio Serpenti
3. Death Within
4. Reditus
5. Panta Rhei
6. Bloodline of Edom
7. Lord of the Desolate Paths
8. Destroying Tiphareth
9. In Eternal Desire to End
10. Erecting Temple of Adversary
11. The Narrow Gates of Apôleia

About Author