LIVE: Nightwish på Getaway Rock Festival, Gävle

0

LIVE: Nightwish på Getaway Rock Festival, Gävle


5/7-2012

Nightwish headlineade på största scenen, Green Stage, på torsdagen här på Getaway Rock Festival inför en stor publik. Det är faktiskt första gången jag ser dem live med svenska Anette Olzon i spetsen och tämker att det ska bli spännande att få höra hur hon låter live eftersom jag alltid har föredragit Tarja Turunen som sångerska i Nightwish.


Storytime är första låten och det låter riktigt bra hittills. När de däremot kör vidare med Wish I Had An Angel blir det tydligt att Anette Olzons röst inte riktigt stämmer överrens med Nightwish sound. Jag saknar Tarja Turunens mäktiga operastämma.


Genom resten av spelningen är detta något som stör mig oerhört mycket. Anette Olzons röst låter mer barnslig och nästan lite gnällig efter ett tag. Framför allt under Nemo och Over The Hills And Far Away saknar jag Tarja Turunen extra mycket och jag är nöjd över att de i alla fall inte har med till exempel Wishmaster och Walking In The Air i setlisten.


Förutom den rent ut sagt otillräckliga sången är framträdandet fantastiskt. Troy Donockley gästar med säckpipa och flöjt under flera låtar och tillför en magisk känsla till musiken. Snyggingen Tuomas Holopainen ger allt bakom sin keyboard och Marco Hietala levererar sköna basgångar och sjunger även med Anette Olzon i de flesta låtarna. De sparar inte heller på pyrotekniken och ger oss en riktigt snygg show. Det enda som saknas är Tarja Turunen.


Setlist:

Taikatalvi
Storytime
Wish I Had an Angel
Amaranth
Scaretale
The Siren
Slow, Love Slow
I Want My Tears Back
The Crow, the Owl and the Dove
The Islander
Nemo
Last of the Wilds
Planet Hell
Ghost River
Dead to the World
Over the Hills and Far Away

Finlandia
Song of Myself
Last Ride of the Day
Imaginaerum


Bäst: Storytime.
Sämst: Att Anette Olzons röst inte når upp till Tarja Turunens nivå. Men å andra sidan – vems röst kan egentligen göra det?
Betyg: 7/10


Annelie Tottie


About Author