Liverecensioner från lördagen på Getaway Rock Festival

0LIVE: Suicidal Tendencies

7/7-2012


Tio minuter sent kliver Suicidal TendenciesGreen Stage och möts av en förvånansvärt liten folkmassa. Bandet verkar vara på bra humör i alla fall och kör igång med You Can’t Bring Me Down. Det uppstår genast en moshpit bland festivalbesökarna som är på plats och fler och fler folk tillkommer eftersom.


Jag reagerar genast på det mindre angenäma ljudet som strömmar ut ur högtalarna från scenen. I början hör man nästan bara trummorna ordentligt men det ordnar upp sig lite efter en stund. Däremot är det väldigt synd att det är svårt att höra vad sångaren Mike Muir säger mellan låtarna. Jag lyckas i alla fall uppfatta när han berättar att hans gammelfarmor kom från Sverige och var lite galen.


War Inside My Head och Cyco Vision är spelningens höjdpunkter. Rätt stora circlepits pågår i publiken och de som inte orkar eller vill delta i dessa står istället och sjunger med vid sidan av. Bandet är trevliga att titta på eftersom dem springer runt och öser på hela scenen.


Suicidal Tendencies har ett stort stöd från publiken som röjer som aldrig förr. Under sista låten, Pledge Your Allegiance, förflyttas moshpiten upp till scenen när fansen bjuds upp av bandet. Riktigt roligt att se. Däremot avslutas spelningen en kvart för tidigt, men med tanke på att ljudet inte var på topp kanske det inte var någon större förlust.


Bäst: Fansens moshpit på scenen.

Sämst: Ljudet.

Betyg: 6/10LIVE: Devin Townsend Project

7/7-2012


En av Getaway Rock Festivals höjdpunkter var helt klart när Devin Townsend Project spelade på Blue Stage på lördagen. Jag vill återigen tacka för det fantastiska ljudet på denna scen som hjälper bandet att få till en klockren spelning.


Devin Townsend kan vara en av de roligaste frontmän som världen har skådat och han driver skämtsamt med publiken under hela spelningen. Han spelar några ”shitty solos” (enligt honom själv alltså) och försöker se så uttråkad ut som möjligt när han spelar dem. Publiken uppmanas att vifta med händerna för att det ser så fjantigt ut och efter en liten stund ber Devin Townsend oss att sluta just på grund av detta.


Förutom att musiken är så fruktansvärt bra så är showen helt fantastiskt underhållande. Med alla Devin Townsends skämt, bandmedlemmarnas headbangande och alla glada miner både från scenen och från publiken blir detta till en av de absolut bästa spelningarna på hela sommaren.


Supercrush och Bad Devil är två av favoritlåtarna från denna spelning, även om allt bandet gör är fantastiskt bra. Devin Townsend kliver plötsligt ner till en av vakterna som står framför scenen, tar av hans keps och pussar honom på huvudet, vilket leder till skratt från publiken och en smått generad vakt.


De som missade Devin Townsend Project kommer helt klart inte att leva lika länge som vi som var där (ett gott skratt förlänger livet och vi fick hur många som helst)…


Bäst: Allt.

Sämst: Att de bara spelade i en timme.

Betyg: 9/10LIVE: Behemoth 7/7-2012


Behemoth har en enormt stor publik framför Blue Stage. Det var smockfullt av förväntansfulla människor både framför scenen och i ”ölhagen” som ligger precis bredvid.


När de kör igång runt 23-tiden hör jag genast att något inte stämmer med ljudet. Efter att just ha sett Devin Townsend Project på denna scen blir jag förvånad över att ljudet nu tycks vara lägre. Jag som såg fram emot att bli som bortblåst av deras tunga black/death-metal blir lite besviken.


De kör Demigod, Conquer All och Christians To The Lions. Det är fortfarande grymt trots ljudet och jag passar på att koncentrera mig lite på att spana in Orion – den snygga basisten Tomasz Wroblewski.


Slaves Shall Serve är en av kvällens bästa låtar enligt mig. Publiken är med bandet genom hela spelningen, trots det lite låga ljudet (eller lät det kanske nog högt om man stod allra längst fram?). Gitarristen Patryk Sztyber gör ett snyggt kast med gitarren till teknikern som fångar upp den, när det är dags för ett byte.
När spelningen lider mot sitt slut kommer Nergal ut med en mask på sig, men det är det mest spexiga Behemoth bjuder på ikväll. Jag hade förväntat mig en lite tyngre spelning än denna men jag är absolut inte missnöjd. Behemoth är alltid bra live enligt mig. Det var bara lite synd att ljudet av någon mystisk anledning inte höll samma kvalité nu som under tidigare spelningar på samma scen.


Bäst: Slaves Shall Serve.

Sämst: Vad hände med det grymma ljudet på Blue Stage under denna spelning?!

Betyg: 7/10


Text: Annelie Tottie

Foto: Emma Morén

About Author