Manowar – Arenan, Stockholm

0

Datum: 2017-11-18
När Manowar inledde sin karriär gjorde de det genom att signera sitt skivkontrakt med blod och proklamera att de var de sanna metalkrigarna som sparkade ut posörer ut lokalen. Nästan fyra decennier senare har det blivit dags att kasta in handduken och avsluta med en grandios turné som sträcker sig en bra bit runt världen. Dock finns det vissa orosmoln som sänker sig. Ska Joey DeMaio (bas) åter igen hålla oändliga tal om hur bra svenska fans är, hur stora tuttar kvinnliga fans har och hur mycket öl han kan dricka? Och ska vi få uthärda timslånga solon?

Så är inte fallet med kvällens konsert för nu är karlarna i Manowar taggade till tusen och finns det ett skåp att ställa på plats så ställer de det med perfektion. I vanlig ordning inleds spelningen med att The Miracle And Finale från filmen Ben-Hur ljuder i lokalen innan Orson Welles röst skanderar att jänkarna är redo att sparka röv. Ut kommer medlemmarna i full fart för att dra igång spelningen med favoriten Manowar. Publiken går bananas och det fortsätter i samma takt under resten av kvällen. Inga dalar, endast toppar. Under Metal Warriors vrålar fansen för sitt liv att alla posörer ska lämna lokalen. Secret Of Steel spelas som kvällens överraskning och tårar fälls. Till och med sångaren Eric Adams är för en gång skull på topp. Något som varit en beklämmande bristvara de senaste åren.

Gitarrsolot hålls kort, bassolot likaså och Joey har kortat sitt tal med sådan precision att inte ens William Tell kan slå det. Battle Hymn ljuder innan avslutande Hail And Kill, Warriors Of The World och Black Wind, Fire And Steel får summera spelningen. Alla bugar inför dessa krigare som visar än en gång för alla att stål är starkare än järn. Bandet går av scenen medan The Crown And The Ring ekar genom lokalen och man lämnas av en häpnadsväckande blandning av kärlek, sorg och styrka. Vi står på ett slagfält och Manowar är vår ledsagare i detta metalliska krig!

Betyg: 10/10

Text: Mats Vogt
Foto: Cecilia Wemgård
(Bild från Magic Circle Festival 2008 på grund av fotoförbud under kvällens spelning)

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.