Masterplan – PumpKings

0

AFM Records
Släpps den 28 juli

För 16 år sedan lämnade gitarristen Roland Grapow legendariska tyska power metal bandet Helloween för att bilda Masterplan. Sedan dess har han arbetat sig igenom både en ansenlig mängd trummisar och sångare. Nya skivan PumpKings är en hyllning till hans eget komponerande i Helloween och kan bäst beskrivas som en glorifierad coverplatta. Det är näst intill så att man undrar om detta inte är herr Grapows försök till att casha in på hypen kring Helloweens exklusiva jubileumsturné med gamla medlemmar. En turné han inte själv bjöds in till.

Ett spännande projekt med en mindre spännande slutsats. Ekot från Someone’s Cryings ylande gitarrintro är som bortblåst, likaså det originella introt till Step Out Of Hell. Masterplan har på något sett lyckats få detta att låta som någonting en tonårspojke med DJ-drömmar tryckt ihop själv med hjälp av sin laptop. Fortsättningsvis bjuder Masterplan på hårdare toner, dock inte med hjälp av sina instrument, utan med hjälp av modern teknik. De galopperande trummorna galopperar fortfarande, men denna gång lyckas de dra till sig mer uppmärksamhet och volym. Den hårdare naturen exemplifieras också med hjälp av sångaren Rick Altzi som likt Pumba från Lejonkungen själlöst grymtar fram texterna till skillnad från de melodiska Helloween sångarna Michael Kiske och Andi Deris.

Om det ekar i plånboken eller brister i inspirationen är det bara Masterplan själva som vet. Får man dock lust att ösa modern plast på tidlöst guld bör man hålla fingrarna I styr. Detta projekt lät säkert jättekul i teorin för tyskarna. Men när slutresultatet är lika opersonligt som en blöt golvmopp, är det bäst att hålla truten tills idétorkan är över.

BETYG: 3/10

Spår:
1. The Chance
2. Someone’s crying
3. Mankind
4. Step Out Of Hell
5. Mr Ego
6. Still We Go
7. Escalation 666
8. The Time Of The Oath
9. Music
10. The Dark Ride
11. Take Me Home

Medlemmar:
Rick Altzi – Sång
Roland Grapgow – Gitarr
Jari Kainulainen – Bas
Axel Mackenrott – Keyboard
Kevin Kott – Trummor

About Author