Mats E. Eriksson – Another Primordial Day – the paleo metal diaries

0

Korrelation innebär inte nödvändigtvis att det finns en kausalitet (orsakssamband), men det är svårt att inte dras med i den passion och de analyser som författaren och professorn Mats E. Eriksson presenterar i sin senaste bok. En bok som precis som hans föregångare länkar hårdrock med fossiler på ett charmant nördigt vis och som har paketerats i ett lyxigt tungt paket med unika illustrationer av bland annat konstnären Joe Petagno (Motörhead, Led Zeppelin).

Även om titeln är en tungvrickare så är innehållet en riktig sträckläsningsupplevelse. Åtminstone om man sedan tidigare är bekant med att läsa kurslitteratur på universitetsnivå. Språket är akademiskt, något man sällan ser inom hårdrockslitteratur, men även muntert och personligt, vilket man sällan ser bland de akademiska tegelstenarna. Tillsammans blir dessa två element ett ledande inslag i helhetsupplevelsen. Trots noggrann kapitelindelning kan man bryta ned boken i fem större sjok. Den första delen handlar om paleoantologins historia, ett intressant inslag för den som vill få en bra grundförståelse för forskningsområdet. Därefter följer delen som hela boken bygger på; de fossiler som namngivits efter musiker, fossilenas vara och icke vara i samtida kultur samt allsköns dråpliga historier. Detta avsnitt kan läsas som en fristående del för den som inte orkar ta sig igenom de första kapitlen, men det mesta är självfallet lättare att förstå om man läser boken från A till Ö. Speciellt i den tredje och fjärde delen där man följer författarens resa, tankar och problem kring att rekonstruera dessa urdjur till den turnerande utställningen Rock Fossils (som går att beskåda på årets upplaga av Sweden Rock Festival).

Som en avslutande sammanknytning av säcken pratas det självfallet om musik och de musiker som har fört ett nära sammarbete med Mats under resans gång. Här varvas anekdoter med intervjuer och tyvärr känns detta som bokens svagaste kapitel. Visst är det intressant att höra vad folk tycker, men jag hade  hellre sett en fortsatt djupdykning i fossilverkstaden. För det är just i de fossilbetonade kapitlen som denna bok inte bara lyser utan även står ut från gängse hårdrockslitteratur. Det är spännande att se på ett forskningsområde ur ett helt nytt perspektiv och ännu mer intressant att följa de tankegångar som gör att de två områdena ändå går att sy samman.

Betyg: 8/10
Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.