Metal Church – Damned If You Do

0

Nuclear Blast
Släpps den 7 december

Om vi bjuds på modern amerikansk thrash metal? Nix. Amerikanska Metal Church levererar ett album fyllt av retrokänslor. De som följt bandet sedan 80-talet känner garanterat igen sig i musiken och kan säkert åka tillbaka till minnets busshållplats vid namn The Dark (1986). Kurdt Vanderhoof (gitarr) och Mike Howe (sång) har skapat ett album fyllt av tung, thrashig heavy metal väl värt alla slitna jeans och vita tubsockor.

Denna tolfte studioinspelade mässa inleds starkt med titelspåret Damned If You Do. Redan här känner man av stabiliteten och drivet som senaste trummisen Jeff Plate tillför bandet. Det taktfasta manglet fortsätter på de två nästkommande spåren där By Numbers sticker ut som ett av plattans bästa. Ett hårt och smått elakt nummer. Tyvärr drabbas vi av en spretig parentes i fjärde låten. Detta hämtas dock snabbt upp med de klassiska galopperande gitarrerna på Guillotine. Här är det tajt och massivt som thrash metal ska vara. Nästföljande Rot Away erbjuder skitig, tung heavy metal med snygga riff. Vanderhoof och Rick van Zandt (gitarr) visar tydligt att de inte är beredda att hänga in gitarren än på några år.

Trots att produktionen stundtals är väldigt klen väger det starka låtmaterialet upp väl för detta. Jämfört med senaste plattan, XI (2016), håller man sig på samma nostalgiska linje. Man fortsätter visa att rötternas tyngd och snabba riffande är en viktig del av denna kyrka. Risken att förlora följare i samma takt som andra samfund känns just nu väldigt liten.

Betyg: 8/10

Spår
1. Damned If You Do
2. The Black Things
3. By The Numbers
4. Revolution Underway
5. Guillotine
6. Rot Away
7. Into The Fold
8. Monkey Finger
9. Out Of Balance
10. The War Electric

Medlemmar:
Mike Howe – sång
Kurdt Vanderhoof – gitarr
Rick van Zandt – gitarr
Jeff Plate – trummor
Steve Unger – bas

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.