Miasmal – Tides Of Omniscience

0

Century Media Records
Släpps 4 mars

I den nya vågen av svensk death metal är det nog det Göteborgsbaserade Miasmal som står i frontlinjen. Kvartetten som grundades 2007 har fått en välförtjänt uppmärksamhet världen över för sitt tunga och svängigt klassiska HM-2 pedal death metal-mangel. Efter förra fullängdaren Cursed Redeemer(2014), som hyllades som ett prima exemplar av vad som åtskiljer svensk death metal från liknande akustik, har bandet mycket höga förväntningar att leva upp till och utan en sekunds tvekan höjer bandet ribban.

Att det är gasen i botten som gäller märks redan i öppningsspåret ’Axiom’. Ett rejält trum-solo till intro följt av sylvassa headbangar-vänliga riff visar att kvartetten inte sparar på krutet. Både snabbare, thrashiga och tunga samt långsammare segment levereras med stor betoning på melodi, mäktig bas och dundrande vrål från sångare Pontus Redig. Gruppen kör vidare i full fart, där spåren ’Venomous Harvest’ och ’Deception’, påminner lyssnaren om hur rastlöst bandet är med snärtande trummor och dundrande gitarrer. Det är först när ’Perserverence’ drar igång som lyssnaren äntligen får andrum, men vilan varar inte länge. Dock märks det att ’Axiom’ lägger en bestämd grund för resten av plattan, men utan att låtarna känns uttjatade. I Tides Of Omniscience fall skiftar låtarna mellan grundläggande melodiskt eller grundläggande snabbt. Samtidigt har alla låtar olika inslag av tysk Kreator-thrash eller svensk Amon Amarth-melodi.

Genom det hela är det mest intressanta hur Miasmal lyckas utöka sin kaliber för varje album. Det finns lite som Tides Of Omniscience inte lyckas göra rätt. Trotts den gemensamma tonarten genom plattan är det svårt att sluta snurra plattan när den drar igång. Göteborgarna har levererat 41 minuter av förstklassig death metal i ett album som det finns lite anledningar att inte placera i sin topp 10 lista av kalenderårets topp 10 album, särskilt när grannarna klagar på hur högt man spelar och vrålar i allsång till ’Fear The New Flesh’.

Betyg: 8/10

Spår:
1. Axiom
2. Deception
3. The Pilgrimage
4. Venomous Harvest
5. Perseverance
6. Key To Eternity
7. Earthbound
8. Dark Waters
9. Fear The New Flesh
10. The Shifting Of Stars

Medlemmar:
Pontus Redig – Sång/Gitarr
Björn Eriksson – Trummor
Ruben Persson – Bas
Magnus Andreasson – Gitarr

About Author

Ungdom i Stockholm med fokus på recensioner. Uppskattar all sorts musik. Ryktet går att han även aldrig har nekat en Magic: The Gathering duel.