Ministry – AmeriKKKant

0

Nuclear Blast Records
Släpps den 9 mars

Åren går, Ministry består. Snart fyra decennier har rasslat på sedan debuten With Sympathy i början av 80-talet. Frontmannen Al Jourgensen fyller 60 i år, men levererar fortfarande högklassig industrimetal på löpande band, allt direkt från fabriken i hemstaden Chicago. Pensionsålder verkar vara det nya 20. På flera av bandets tidigare skivor är ofta den amerikanske sittande presidenten i fokus, så även på album nummer 14.

Det första som möter lyssnaren är en upprepande sampling av Donald Trumps valordspråk; ”We will make America great again!”. Som tur är slipper vi höra på den folkvalde hela skivan igenom. Jourgensens igenkänningsbara sångröst dyker även den upp omgående, delvis genom megafon, på typiskt manér à la Ministry. Trump gör dock mer eller mindre godkända sånginsatser här och var på albumet, bland annat i spåret med den passande titeln Game Over. Samplingar, skrot och skrammel samsas effektivt med välkomponerade gitarriff av olika hastighet. Ibland handlar det om evighetslåtar som loopar runt in i absurdum, men snabb och kort dunkadunka swishar även förbi i till exempel We´re Tired Of It. Även fast albumet låter som en hel orkester så får det väl mer eller mindre anses vara ett grupparbete i allena, då Jourgensen är den ende konstanta medlemmen sedan starten. Allt redovisas dock kollektivt inför klassen med betyg B, VG eller 4, beroende på vilken generation man tillhör.

Trots stigande ålder levererar skaparna och kungarna av industrimetal fortfarande kvalitetsmusik. Bandet är inte trött än. De blir nog aldrig heltidspensionärer. Ett extraknäck som timanställda inom industrin kommer de nog alltid erbjudas. Fast det kanske hänger på landets styre. Ju mer kontroversiell och i detta fall även okonventionell amerikansk president desto bättre musik får Ministry ur sig. Därmed inte sagt att vi hoppas på omval.

Betyg: 8/10

Spår:
1. I Know Words
2. Twilight Zone
3. Victims Of A Clown
4. TV5/4Chan
5. We’re Tired Of It
6. Wargasm
7. Antifa
8. Game Over
9. AmeriKKKa

Medlemmar:
Al Jourgensen – sång, gitarr, programmering
John Bechdel – keyboard
Sin Quirin – gitarr
Cesar Soto – gitarr
Jason Christopher – bas
Thomas Holtgreve – trummor

About Author

Gillar hårdrock och de flesta av dess undergenrer