Mist – Free Me From The Sun

0

Soulseller Records
Släpps den 1 juni

När Slovenska Mist debutterar sker det med en blandning av klassiska Black Sabbath-riff och Candlemass melodiska gitarrpartier. Visst har det tagit fem år sedan bandets grundande, men i detta sammanhang blir det en småsak. Här pratar vi nämligen blivande klassiker som skulle kunna pryda de finaste av gravstenar.

Skivan öppnar med blytunga The Goul där det rakt av låter som tidiga Candlemass. Vidare ned i djupet följer Ora Pro Nobis med en kort andningspaus innan betongen har brunnit klart och stelnat. Visst drar White Torch upp tempot men den ligger närmare ett dansant taktslag än regelrätt tunggung. Det är även här som sångerskan Nina Spruks visar upp bredden på sina vokala färdigheter. Här pratar vi en riktig berg-och dalbana mellan höga och låga oktaver. Trumspelet är otroligt svängigt och Mihaela Žitko är ett levande bevis på att less is more. Skivans tio spår visar upp ett otroligt välskrivet samarbete mellan Neža Pečans basspel samt Ema Babošeks och Blaž Tanšek gitarrer. Avslutande titelspåret är mer lättsmällt och polerad i sin Reverend Bizarre-osande inledning. Vilket inte betyder att den är dålig, snarare tvärt om.

Starka debuter brukar det finnas gott om men här pratar vi om en säck som knutits samman med guldband. Albumet bjuder på det bästa från hela doom metal-genren och levererar även sin egen twist på det hela. Det är helt enkelt dags för världsscenen att bereda plats för nästa generation doomsters.

Betyg: 9/10

Spår:
1. The Goul
2. Ora Pro Nobis
3. White Torch
4. December
5. Altar Of You
6. Dismembody Me
7. The Offering
8. Demonized
9. Delirium
10. Free Me From The Sun

Medlemmar:
Neža Pečan – bass
Mihaela Žitko – trummor
Ema Babošek – gitarr, bakgrundssång
Nina Spruk – sång
Blaž Tanšek – gitarr

Text: Jimmy Wistrand

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.