Morbid Angel – Kingdoms Disdained

0

Silver Lining Music
Släpps den 1 december

Med låtar som besjunger tillståndet i världen såsom krig och kaos i närområden, och vad som skulle ske om de Sumeriska gudarna vaknade till liv, är pionjärerna Morbid Angel tillbaka på halvfart. Med sin säregna death metal med hastiga, överraskande vändningar och baktakter är jänkarna åter på banan med blastbeats som skjuter iväg snabbare än kor som springer ut på grönbete på våren.

Plattan inleds med Piles of Little Arms och det låter lovande. Med smattrande baskaggar och gitarristen Trey Azagthoths igenkännbara riff är öppningen medryckande och högerfoten stampar lätt takten. Dock lyfter aldrig låten, men den är definitivt bättre än inledningen på föregångaren Illud Divinum Insanus (2011). Efterföljande låtar följer samma mönster – blastbeats, Trey-riff, Tucker-growl (första skivan sedan 2015 som sångaren och basisten Steve Tucker är åter i bandet) och smattrande kaggar. Det bjuds inte på några större överraskningar och det är lite som att ligga på E4:an söderut med farthållaren aktiverad – du vet att du åker framåt mot ditt mål, men inser plötsligt att du kört 15 mil utan att egentligen registrerat det.  Forna trummisen Pete Sandovals (Terrorizer) skinnbankande är en krydda som saknas och amerikanarna tycks gå på tomgång.

De oväntade vändningarna som är bandets signum och modus operandi saknas. Kalla mig bakåtsträvare men forne sångaren David Vincent (Terrorizer) growlar bättre än Tucker. Skivan är en någorlunda schysst death metal-platta, men inte mer än så. Det blir inte mer än en långkörning mellan Stockholm och Anderstorp i Småland och när du kommer fram till målet så ser du dig omkring och tänker: ”Jaha, var det inte mer än såhär?”

Betyg: 5/10

Spår:
1. Piles of Little Arms
2. D.E.A.D.
3. Garden of Disdain
4. The Righteous Voice
5. Architect and Iconoclast
6. Paradigms Warped
7. The Pillars Crumbling
8. For No Master
9. Declaring New Law (Secret Hell)
10. From the Hand of Kings
11. The Fall of Idols

Medlemmar:
Trey Azagthoth – gitarr, keyboards
Steve Tucker – sång, bas
Scott Fuller – trummor
Dan Vadim Von – gitarr

Text: Pelle Jansson

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.