Nocturnal Rites – Phoenix

0

AFM Records
Släpps den 29 september

Phoenix är en brinnande fågel från den grekiska mytologin som ständigt återföds i cykler ur sin företrädares aska. Vilket är en passande titel för ett band som efter ett decenniums uppehåll äntligen gör comeback med sin slagkraftiga power metal. Så nu är det hög tid för nya riter.

Phoenix öppnas med ett riktigt tungt och nyskapande gitarriff à la Sepultura i pärlan A Heart As Black As Coal, som lämnar efter sig en mäktig känsla. Nästa skapelse till rakning, Before We Waste Away, är en av de starkaste ingredienserna i huvudrätten och smakar verkligen klassisk Nocturnal Rites. Även The Poisonous Seed, som har en skön arabisk touch med mixolydiska skalor och influenser, bjuder på sjukt snygga melodier som känns fräscha och intressanta. Tongångarna går något åt Dream Theater-hållet utan att direkt kopiera britterna. Avslutningskompositionen Welcome To The End är en vacker skapelse som knyter ihop säcken i ett mäktigt slag och visar upp ett hungrigt och beslutsamt Nocturnal Rites.

Efter så många års väntan är det skönt att se att grabbarna fortfarande kan. Inte bara tar skivan och imponerar, den är även välproducerad och stoltserar med smakfulla stråkpartier och körer. Sköna influenser från elektronisk musik kryddar det hela till nästa nivå och det är svårt att inte dra paralleller till TV-spelet Castlevania. Mörkt, aggressivt, underhållande och kraftfullt. Välkomna tillbaka Nocturnal Rites!

Betyg: 8/10

Spår
1. A Heart As Black As Coal
2. Before We Waste Away
3. The Poisonous Seed
4. Repent My Sins
5. What’s Killing Me
6. A Song For You
7. The Ghost Inside Me
8. Nothing Can Break Me
9. Flames
10. Used To Be God
11. Welcome To The End

Medlemmar
Jonny Lindqvist – sång
Nils Eriksson Lidman – bas
Per Nilsson – gitarr
Fredrik Mannberg – gitarr Owe
Lingvall – trummor

Text: Johan Paulsson

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.