Nothgard – Malady X

0

Metal Blade Records
Släpps den 26 oktober

Tysk death metal som rör sig inom de melodiska trakterna för gamla vikinga- och asatroområden. När Nothgard släpper platta nummer fyra är det pampiga toner och snygga gitarrslingor som står på agendan. På Malady X har grundaren Dom R. Crey (gitarr, sång) lovat än mer teknisk briljans och resultatet blir som att injicera Amon Amarth med en hög dos Blind Guardian: tungt, snabbt, melodiskt och skickligt.

Det är full fart från början med inledande titelspåret Malady X. Här visar man direkt var man vill att skåpet ska stå. Introt är snyggt med sina harmonier och Crey, tillsammans med andreman Skaahl (gitarr), bygger upp ett rejält tempo tillsammans med rytmsektionen. Även Felix Indra (trummor) lyckas piska på i samma taktfasta tempo samtidigt som variationen i bankandet skapar merintresse. Vi bjuds på gitarrdueller med tonartshöjningar och -sänkningar. Det finns inga lugna stunder och på låtar som Epitaph märks det att Crey lagt ned mycket tankeverksamhet på materialet.

Malady X är ett pompöst och pretentiöst album som man lätt hade kunnat tröttna på mitt i allt det storvulna. Emellertid uppstår aldrig det problemet. Allt är så pass tekniskt och varierat att en ständigt hittar nya slingor och passager. Å andra sidan får man fråga sig själv, vad hade musiken varit utan en rejäl keyboard med digitala stråksektioner?

Betyg: 7/10

Låtar:
1. Voyage To Decay (Intro)
2. Malady X
3. Shade Of War
4. Guardians Of Sanity
5. Epitaph
6. Deamonium I
7. Serpent Hollow
8. Devil Will Know
9. Fall Of An Empire
10. Herald Of Death
11. Black Horizon (Instrumental)

Medlemmar:
Dom R. Crey – gitarr, sång och studiokeyboard
Skaahl – gitarr
Nico Kolja – bas, sång
Felix Indra – trummor

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.