The Obsessed – The Obsessed (återsläpp)

0

Relapse Records
Släpps den 17 november

För 27 år sedan såg amerikanska The Obsesseds självbetitlade debutplatta dagens ljus. En skiva som har kommit att mer eller mindre lägga grunden för vad som idag kallas Maryland doom metal, det vill säga den säregna blandningen av Black Sabbaths tyngd och Motörheads punkaktiga ös. När denna guldklimp snart firar trettioårjubileum är det dags att återsläppa den med lika mycket själ som osläppt godis.

Det är inte mycket som skiljer återsläppet från orgianalet. Lite bätter ljudbild och en polerad version av det klassiska omslaget med de tre bandmedlemmarna som reser sig över ett gravvalv med en lila skog i bakgrunden. Kort sagt, är man bekant med denna platta är det inte mycket som har ändrats. Styrkan ligger istället i det osläppta materialet. Här bjuds det på en demo från 1984 som med största sannolikhet är det råaste bandet någonsin har spelat in. Tätt följt på detta ljuder en liveinspelning från 1985 där den smutsiga glöden som bandet hade under sina tidigaste år genomsyrar materialet, trots en lätt finstjustering av ljudbilden.

Scott ”Wino” Weinrich (sång, gitarr) har en röst som har klingat tidlöst genom åren. Med detta återsläpp har vi även konkret bevis på detta. Trots sin gedigna ålder känns materialet aktuellt, solit och med sin finputsade ljudbild hade detta vax lika gärna kunnat släppas idag. På baksidan av orginalskivan stod det; ”If it aint’ heavy, it ain’t shit”. Och ja, detta är tungt. Så tungt att det närmsta vi kommer ett fysisk inkarnation är ett par feta cementblock på fötterna och en käftsmäll i nunan.

Betyg: 9/10

Spår:
Skiva 1
1. Tombstone Highway
2.The Way She Fly
3.Forever Midnight
4. Ground Out
5. Fear Child
6. Freedom
7. Red Disaster
8. Inner Turmoil
9. River of Soul

Skiva 2
1. Concrete Cancer (demo 84)
2. Feelingz (demo 84)
3.Mental Kingdom (demo 84)
4. Hiding Masque (demo 84)
5. Ground Out – Feelingz (live)
6. Concrete Cancer (live)
7.No Blame (live)
8. Mental Kingdom (live)
9. Tombstone Highway (live)
10. Iron and Stone (live)
11. River of Soul (live)
12. Sittin on a Grave (live)
13. Freedom (live)
14. Indestroy – Kill Ugly Naked (live)

Medlemmar:
Scott ”Wino” Weinrich – gitarr, sång
Mark Laue – bass
Ed ”Daemon” Gulli – Trummor

Text: Jimmy Wistrand

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.