Ofermod, Voodus, Mephorash – Kraken, Stockholm

0

Datum: 2017-03-17
Offer, black metal och ritualer står på agendan när Ofermod bjuder upp till releasefest på Kraken. Lägg sedan till lite akademisk finess i from av en kort föreläsning som hålls av Thomas Karlsson från det esoteriska sällskapet Dragon Rouge och du har en fullspäckad kväll i Satans tecken.
Ofermod
Stockholmsbandet kan efter 21 år i branschen sålla sig till svensk black metal-elit med två briljanta fullängdare i bagaget (fler har det inte blivit då bandmedlemmarna varvat musicerandet med återkommande fängelsevistelser). Bortsett från det katastrofala ljudet som ibland ger upp helt och hållet så är det ingen på scenen som verkar särskilt blodtörstig just ikväll. Det kombinerat med att ljusteknikern kanske inte var i stämningsläge att ackompanjera en black metal-konsert ger ett förvirrande blårött surr. Enda originalmedlemmen och sångaren Mika Hakola (Michaya) gör torftiga rituella gester tillsammans med Thomas Karlsson, iklädda kåpor hämtade ur pangrullen Mio min Mio. Summa summarum är detta en grötig, halvhjärtad insats där det avdankade bandet pliktskyldigt trallar på i över en timme. Olidligt tråkigt.
Betyg: 3/10

Voodus
När det blott två år gamla Kungälvsbandet som till utseendet lätt förväxlas med Degial kliver in på scenen fylls lokalen av helt annan energi. Kanske är det de tekniskt duktiga musikerna som tycks ha övat ordentligt på koreografin som drar igång röjet. Kanske är det den fartfyllda musiken i sig som lyfter publiken ur dvalan. Bandet bjuder på en välsvarvad show av röjig, teknisk black metal som inte blir tråkig och verkar genuint närvarande. Enda minuset är frontmannen Tobias Fongelius uppenbara svårigheter att multitaska sång och gitarrspel. En bagatell i sammanhanget då insatsen i övrigt är lysande när de drar igenom den enda släppta ep:n NightQueen (2015).
Betyg: 8/10

Mephorash
Efter en evighetslång väntan så tänds äntligen altarljusen och Jonas Tegner (Malign, f.d. Ofermod), mannen som styrt upp ynglingarnas kaosartade resa från rock’n’roll till black metal, äntrar scenen för att starta en förvirrande ritual på det hemmasnickrade lilla altaret som berikats med plastskalle och några benknotor. Bakgrundsmullrandet blir påtagligt när instrumentalisterna gör sitt bästa för att överrösta det och de två sångarna Oskar Myrberg och Jonas Tegner känns osynkade. Många av låtarna som spelas är från senaste skivan 1557 – Rites of Nullification (2015) då bandet går helt in för att begrava sitt förflutna. Som vanligt är Mephorash välutrustade med prylar, kåpor och paljettmasker. Kanske för att täcka upp för sina annars ganska torftiga insatser som livemusiker. Uppsalabandet bjuder på ett stycke kåp-black metal som förmodligen inte kommer att gå till historieböckerna som varken värsta eller bästa framförande.
Betyg: 4/10

Fler livebilder hittar du här – LÄNK

Text: Andréa Hillgren
Foto: Sandra Thulin

About Author