Ölprovning med Odd Island Brewing

0
Odd Island BrewingEfter nästan två decennier i In Flames valde Daniel Svensson (trummor, lämnade bandet 2015) och Peter Iwers  (bas, lämnade bandet 2016) att börja om på nytt och ge sig i kast med ölbryggning. Det slutade i Odd Island Brewing, ett Göteborgsbaserat ölmärke som Daniel skapade i slutet av 2015. Förenade i sin passion för öl och smak har målet varit att leverera bra och lättdrucken öl med karaktär. Vi på CrankItUp har valt ut delar av vårt crew i Stockholm och Göteborg för en djupgående ölprovning och betygssättning av Odd Island Brewings tre paradöler.

CitrauvinCitrauvin
Kommentar från Peter Iwers:
Citrauvin är en amerikansk inspirerad APA med humlesorterna Citra och Nelson Sauvain. Vårt första Systembolagsläpp.

Göteborg:
Den amerikanskinspirerade ’’apan’’ är ett trevligt öl som har inslag av bland annat torkad frukt, ljus sirap, aprikos och surdegslimpa. Det sistnämnda är svårt att verkligen känna av, men de många ingredienserna ger en tillfredställande smakupplevelse. Citrauvin är lagom besk och fungerar till alla tillfällen. Stabil, men inte en fullständig tiopoängare.
Betyg: 7/10

Stockholm:
Brusig som en Chimay och har en sursöt doft som för tankarna till humle och citrus. Enbart på lukten känns det att det är en klassisk APA. Tyvärr lever den inte upp till den tjusiga etiketten utan faller platt i smaken. Plus i kanten för att humlen och citrusen gifter sig väl med varandra. Den saftaktiga karaktären tar en till en park en solig sommardag. Väl kyld bör den här fungera för trevligt parkhäng.
Betyg: 6/10

Rye RyeRye Rye
Kommentar från Peter Iwers:
Rye Rye är en IPA med råg. Humlesorterna Summit och Simcoe finns med i koket och vi har Simcoe och Chinook i torrhumlingen.Göteborg:
Är du ute efter något riktigt starkt och beskt är denna IPA ett bra alternativ. Rye Rye är ett öl som man med fördel inleder barrundan med innan berusningen slår till och smakerna blir mindre viktigare. Rye Rye har en fyllig smak med inslag av bland annat grapefrukt, salmiak och tallbarr som ger en tydlig eftersmak. Något för finsmakaren som kan sina aromer!
Betyg: 8/10
Stockholm:
Med en aningens sötare karaktär än en ”normal” IPA känns Rye Rye som den enda av ölsorterna man skulle kunna beställa på en runda ute på stan. Med sin beskare karaktär känns den mognare än sina syskon. Fylligheten ger en god mättnadskänsla och med sin torra och sträva smak blir ölen kvällens favorit.
Betyg: 8/10
Berry WheatBerry Wheat
Kommentar från Peter Iwers:
Berry Wheat är en så kallad fruitale med hallon och vete. American Wheat Ale. En gnutta Mosaic finns med och massa hallon.

Göteborg:
En lättdrucken och söt öl som definitivt går att dricka, men som känns lite väl smaklös. Visst smakar det hallon, men det känner man först efter att man har druckit andra mer beska öler. Berry Wheat påminner om utspäd hallonsaft som toppats med kolsyra och alkohol. Kanske ett alternativ för den som vill lära sig dricka öl, men inget man beställer i baren en lördagkväll.
Betyg: 6/10

Stockholm:
Ölen har en fin färg där en kan anta att hallonen har gett den persikofärgade nyansen. Med en lätt doft av Tutti Frutti är det aftonens fruktigaste inslag. Ölen känns torr mot tungan i klassisk IPA-stil, men fruktigheten bär inte hela vägen. Hallonsmaken tränger igenom men alkoholen ger en bitter eftersmak som snarare påminner om utspädd saft. Ett sötare alternativ för den som precis har fyll krogålder, men inget man som mer van drickare bör lägga på minnet.
Betyg: 5/10

Göteborgsjuryn
Robert Qvist – chefredaktör
Clara Fritzon – skribent
Veronica Steen – skribent

Stockholmsjuryn
Cecilia Wemgård – skribentansvarig
Jolle Ingbrand – fotograf

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.