Opeth – Sorceress

0

opethsorceressfinalcdSläpps den 30 september 2016
Nuclear Blast Records

Svenska Opeth är inte rädda för att experimentera. Genom deras drygt 25 år långa karriär har de fritt vandrat mellan ren death metal och 80-tals proggrock. På senare år har det sistnämnda varit dominant vilket har resulterat i mycket gräl bland bandets lyssnarskara. Nya skivan Sorceress kommer inte att ändra på den saken. Med influenser tagna från såväl proggen som från stoner- och sludge metal scenen är detta bandets hittills märkligaste skiva.

Dock backas sången upp av ett mycket nedstämt och psykedeliskt instrumentellt bakgrundsriff som för tankarna till platser de aldrig färdats till tidigare. Den märkliga känslan fortsätter genom både The Wilde Flower och Will o the Wisp. Chrysalis är dock undantaget från regeln. Spåret låter som att den plockats direkt från Watershed (2008), vilket bör glädja de lyssnare som föredrar den hårdare eran med Opeth. Dock lyser frontmannens hårda rytande med sin frånvaro.

Sorceress är i sanning något helt unikt vars make aldrig hörts tidigare. Kvintetten har gått in i studion och åter igen skitigt fullständigt i vad fans tyckt. Detta är ett uppfriskande kapitel i Opeths historia som kommer gå hem hos alla taktartsbändare. Dock är det svårt att bortse från faktumet att Opeth var bättre förr, innan allt experimenterande.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Persephone
2. Sorceress
3. The Wilde Flower
4. Will o the Wisp
5. Chrysalis
6. Sorceress 2
7. The Seventh Sojourn
8. Strange Brew
9. A Fleeting Glance
10. Era
11. Persephone (Slight Return)

Medlemmar:
Mikael Åkerfeldt – Sång, gitarr
Martin Méndez – Bas
Martin Axenrot – Trummor, percussion
Fredrik Åkesson – Gitarr
Joakim Svalberg – Keyboard, percussion

Text: Markus Lassus Bjälnes

About Author

20-årig student baserad i Östersund/Stockholm med fokus på recensioner och nyhetsrapportering. Vinner troligtvis över de flesta hårdrockare på vasaloppet.