Orbit Culture – Det var bara en självklarhet

0

Den 19 augusti i Fårhult är det dags för hårdrocksgalan Live To Win till förmån för Barncancerfonden. Ett initiativ från arrangör Emil Näsström, gitarrist i Saved By Insanity. I väntan på galans start har vi tagit oss ett snack med bandet Orbit Culture om deras bakgrund och engagemang för Barncancerfonden.

Berätta mer om bandets och din bakgrund. 

– Vi blev officiellt ett band runt mars 2013, säger sångaren och gitarristen Niklas Karlsson. Innan dess var alla i bandet verksamma i andra projekt och band eftersom alla har sysslat med musik mer eller mindre sedan tidiga tonåren. Sedan starten 2013 har det rullat på sakta men säkert. Medlemmar har hoppat av och på under åren som gått, men nu känns det som vi har hittat rätt.Vi har fram till idag släppt en EP och två album. I skrivandets stund håller vi på med vår andra EP som vi räknar med att släppa någon gång i höst/vinter. Inget är spikat ännu. Vi vill få till den så bra som möjligt. Det som driver oss är väl främst att skapa något eget och visa upp för andra samt att givetvis spela live.

Var det en självklarhet att ställa upp och spela på galan Live to Win.

– Absolut. Det finns väl nästan inget värre än att få besked om cancer, vare sig man är yngre eller äldre. Alla känner vi någon, eller vet om någon på nära håll, som har drabbats av skiten. Så för oss var detta en självklarhet. Varenda insamlad krona spelar roll.

Vad var er reaktion när Emil ringde och berättade vad han hade i åtanke?

– Ett stort ”självklart”. Det fanns inget annat. Vi älskar att lira och att göra det för en sådan här grej? Det var bara en självklarhet.

Har ni själva någon erfarenhet av barncancer eller cancer?

– Yes, både på nära och långt håll har cancern härjat och förstört inom de flesta i bandets släkt. Just barncancer har varit mer sällsynt, som tur är.

Vad betyder det för er att få delta och bidra till barncancerforskningen?

– Det är det absolut viktigaste vi har gjort hittills. För oss betyder det mycket. Att kunna göra det man älskar att göra samtidigt som man tillsammans drar in lite stålar till ett sådant här viktigt ändamål är helt fantastiskt.

När jag intervjuat Emil pratade vi om att hårdrockare av naturen ställer upp för andra när det är genuint engagemang.

– Så skulle det absolut kunna vara. Oavsett vilken musik man tycker om så känns det dock som att engagemanget bör finnas där. Den egna uppfattningen är väl, å andra sidan, att människor inom hårdrocken är en härlig och framförallt vänlig skara människor. Vänlighet och generositet har funnits där så länge vi kan minnas bland hårdrocksfansen.

Flera föreningar och företag hjälper till och stöttar under kvällen, bland annat föreningen Tältvarieténs Vännersom ställer upp med tält och tillhörande scen samt ljud/ljus, Linköpingsbaserade DXD Eventteknik kompletterar upp ljudet så det passar en metalkonsert och den lokala smalspårsföreningen kommer sätta in extra tågturer så att besökare lätt ska kunna ta sig in till Västervik efter evenemangets slut.

Evenemanget – LÄNK
Här kan du skänka valfri summa till Barncancerfonden – LÄNK

Fakta om tumörer
Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De kan heller inte sprida sig till andra organ i kroppen.

En elakartad tumör (cancer) däremot har tappat respekten för omgivningen. Den tränger in i andra vävnader och kommer så småningom i kontakt med små blodkärl och lymfkärl. Om celler från en elakartad tumör lossnar, kan de följa med blodet eller lymfan till andra ställen i kroppen och bilda nya tumörer, så kallade metastaser (dottertumörer).

Källa: Cancerfonden
Mer fakta om hjärntumörer – LÄNK

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.