Orkan – Element

0

Dark Essence Records
Släpptes den 5 oktober

Efter den thrash metal inspiration som uppenbarade sig på debutalbumet Crimson Canvas (2012) och den tyngre black metal pulsen på Livlaus (2015), har Orkan fortsatt att ta sin musik till nya höjder. Det norska bandet har spelat in något som är, kanske även för första gången i deras karriär, väldigt imponerande.

Redan i början av Lenker-introt inser man att bandet plockat på sig mycket erfarenhet sedan debuten. Låten befäster inte bara en aggressiv ljudbild, den balanserar hela kompositionen och blir en naturlig övergång från snabbheten på tidigare släpp. I flammar skal du eldast för tankarna till Helheims vikingmetal och den utomjordiska sången gör låten till skivans absoluta höjdpunkt. Trots influenser från band som Taake och Helheim blir Orkan mer karakteristisk. Gruppen fokuserar inte bara på black metal utan lägger till många nya element, vilket gör att de slipper bli en skamlös kopia av något annat norskt band. Albumet är välplanerad, särskilt de mörka ljuden som saktar in musiken efter Elements dynamiska begynnelse.

Efter en mäktig final bevisar bandet att det är möjligt att både lunka in i ett atmosfäriskt lugn och experimentera likt en galen professor. Orkan bjuder på något mer än bara överraskande snabbhet och brutala growl. De är normbrytande och självklara förkämpar för en mer diversifierad black metal scen.

Betyg: 8/10

Spår
1. Lenker
2. I flammar skal du eldast
3. Iskald
4. Motstraums
5. Avmakt
6. Den våte grav
7. Heim

Medlemmar
Einar Fjelldal – sång
Gjermund Fredheim – gitarr
Sindre Hillesdal – bas
Rune Nesse – trummor

 

 

 

 

About Author