Outshine – 1313

0

Gain
Släpps den 23 februari

Göteborgarna i kvartetten Outshine har dryga tjugo år på nacken. Under denna tid har de hunnit med att släppa tre album, och turnera i bland annat USA sju gånger om. Att ligga ute på vägarna kostar på, ibland rejält. På ett av bandets senare strapatser gick det så illa att de blev bestulna på alla deras instrument, och även en färdiginspelad platta. Att deras fjärde skiva nu ser dagens ljus kanske inte är något annat än ett mirakel, alternativt ren kämpaglöd.

Det som inte dödar härdar myntade Friedrich Nietzsche. För Outshine verkar det stämma bra, då de nu reser sig likt Fågel Fenix. Här har de fått ur sig ett fläskigt åttaspårsalbum på knappa 40 minuter. Det hela öppnas med Liar, en dänga lika aggressiv som allsångsvänlig. Tony Jelencovichs stämma är mörk och djup, på gränsen till nasal, och ackompanjeras effektivt av Jimmy Norbergs tunga gitarr. Medelhastigheten på skivan är låg, det är mer fokus på tyngd än hög fart. Detta vittnar inte minst My Suicide om, som är det långsammaste spåret, tillika det vackraste och mest majestätiska. Som fortast går det i We Are Broken, och då går det ändå sakta. Mitt i all tyngd kläms det även in lite synthar och allmänt blipblop här och var. Om man vill vara elak, så osar det tyvärr sliskigt av både Takida och Nickelback på sina ställen. Detta är dock till bandets fördel när det gäller att plocka marknadsandelar hos de stora lyssnarskarorna.

1313 kommer nog lyckas med den ovanliga kombinationen att både bli en kritiker- och lyssnarfavorit. Det låter mer rock än metal, kanske den nya genren rockmetal? Eller så låter det helt enkelt Outshine. Flertalet av spåren kommer säkerligen rotera på en kommersiell radiostation nära dig. Det här kommer gå hem i stugorna och, om vi har otur, även i melodifestivalen.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Liar
2. She Will Love Me When I Am Dead
3. We Are Broken
4. They Were Too Young
5. My Agony
6. Already Dead
7. They Know Who You Are
8. My Suicide

Medlemmar:
Jimmy Norberg – gitarr, electronica
Tony Jelencovich – sång
Alexander Lundgren – trummor
Niklas Ingvarsson – bas

About Author

Gillar hårdrock och de flesta av dess undergenrer