Pagan Altar – The Room of Shadows

0

Temple of Mystery
Släpps den 24 augusti

En platta vars material har mer än tio år på nacken och en sångare som för två år sedan gick bort i cancer. Det är alltid lika deprimerande när material släpps postumt, men att höra Terry Jones knarrande stämma från andra sidan graven väcker ändå en känsla av tröst. Legendariska NWOBH/doom metal britterna Pagan Altar levererar där med sin svanesång med både djup sorg och stora förväntningar.

Det är svårt att inte bli nostalgisk och jävig i en situation som denna. Ett band av rang kastar in handduken för gott och deras cancersjuke frontman lägger hela sin själ på ett album han vet att han aldrig kommer att få njuta av. Ett decenniums väntan och sedan pang, bom och död. The Room of Shadows tar vid där förra plattan Mythical & Magical (2006) slog ihop boken med mastodontisk ljudbild, gråtande gitarrer och tungt malande trummor. Toppat med Terrys åldriga stämma kan skivan med gott samvete beskrivas som ren och skär poesi i makligt tempo. Med andra ord är detta det Pagan Altar vi älskar att höra vare sig det är 80, 90 eller 2000-tal.

Det är sällan det är fysiskt jobbigt att recensera en skiva, om den inte är så värdelös att öronen skrumpnar förstås. Här är istället problemet raka motsatsen. Här dryper materialet av så mycket musikalisk storhet och brutal slutgiltighet att sorgetårarna bara sprutar. Manskapet går ut med fanan i topp och levererar ett album som mer än väl mäter sig med tidigare bravader. Vila i frid Terry, vila i frid Pagan Altar.

Betyg: 9/10

Spår:
1. Rising of the Dead
2. Portrait of Dorian Gray
3. Danse Macabre
4. Dance of the Vampires
5. The Room of Shadows
6. The Ripper
7. After Forever

Medlemmar:
Terry Jones – sång (R.I.P 2015)
Alan Jones – gitarrer
Diccon Harper – bas
Andy Green – trummor

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.