Paradise Lost – Medusa

0

Nuclear Blast
Släpps den 25 augusti

Enligt den grekiska mytologin sägs det att man förvandlas till sten om man ser det kvinnliga monstret Medusa i ögonen. Men hur svårt är det egentligen att undvika något så naturligt som ögonkontakt? Paradise Lost har skiftat från death metal till förhöjd synthmusik för att på senare år sluta cirkeln och återgå till den mörkare goth metal som kännetecknade deras tidigaste släpp på 90-talet. Hur man själv ser bandets föränderlighet är en smakfråga, men det sägs att det nyaste tillskottet Medusa, är fylld till bredden med domedagsprofetior.

På föregångaren The Plauge Within (2015) var det ingen som missade att bandet grävde ner sig i sina rötter. Medusa följer upp detta spår. Att Paradise Lost inte har haft bråttom märks dock under större delen av skivans gång, då ett långsammare tempo tillämpats. Att Fearless Skies får öppna skivan går alldeles utmärkt då första ton tas av en sörjande orgel för att sätta stämning. En annan stämningshöjare är sångaren Nick Holmes som låter som satan själv när han growlar loss i Until The Graves. Att han återgått till att bröla i death metal bandet Bloodbath har enbart gynnat Paradise Lost. Hans annars mörka och sensuella röst i typisk gothanda skiner också plattan igenom, men kanske framför allt i Blood And Chaos. Om man någon gång får lov att inom hårdrock säga att någonting svänger ska man ta tillfället i akt nu. Med en oemotståndlig melodi och gitarriff är låten så pass övertygande att Paradise Lost skulle kunna krönas till kungar över hela världen.

Perseus lyckades besegra Medusa genom att undvika ögonkontakt när han stred mot henne. Med en spegel som sköld lyckades han till slut hugga huvudet av den fördömda kvinnan. Men när det kommer till Paradise Lost lägger man striden på hyllan. Ögonkontakt blir i detta fall oundvikligt, med eller utan sköld.

Betyg: 8/10

Spår:
1. Fearless Skies
2. Gods Of Ancient
3. From The Gallows
4. The Longest Winter
5. Medusa
6. No Passage For The Dead
7. Blood And Chaos
8. Until The Grave

Medlemmar:
Nick Holmes – sång
Greg Mackintosh – gitarr
Aaron Aedy – gitarr
Steve Edmondson – bas
Adrian Erlandsson – trummor

About Author