Portrait – Burn The World

0

Metal Blade Records
Släpps den 25 Augusti 2017

De svenska heavy metal-fanatikerna från Kristianstad är ännu en gång aktuella med sin kraftfulla ton. Redan vid starten 2006 hade bandet ett kristallklart musikaliskt syfte, nämligen att utrota hela världen. Bandets självbetitlade album Portrait (2008) belönades med ros från landets alla kanter. Bandet har sedan dess fortsatt med samma musikaliska syfte. Ett antal försök senare, släpper de Burn The World. En minst sagt passade titel.

Domedagen är kommen. Inledande Saturn Return är endast femtiofyra sekunder lång men lyckas lugnt och sansat förhandsvisa verkets budskap. Med orgel och kyrkokör känner man av Satans tjänare som långsamt smyger sig på för att presentera plattans andra låt, Burn The World. Det svängiga gitarriff, som går från berusade till sansade mörka toner inom loppet av en sekund, beskrivs bäst som en berg- och dalbana. Hela albumet är fullt av vad som först känns som råa, sketna och kreativa riff med trummor som galopperar ut från tornadon med stridsyxan i högsta hugg. Per Lengstedt sjunger halsen av sig med sin dundrande 80-tals pipa. Men under skivans gång ställer jag mig frågan, har jag inte precis redan hört detta? Burn The World må vara Portraits hårdaste och våldsammaste skiva hittills men när varje spår är det andra likt blir detta som ett ändlöst maraton av samma låt. Akustiska och instrumentala Further She Rode är en skön avstickare, likaså Pure Of The Heart.

Burn This World är säkert ett mästerverk för den inbitne heavy metal-torsken med tanke på att den är ett steg framåt för Portrait musikmässigt. Men när man har åkt samma berg- och dalbana sex gånger börjar man tröttna och söker sig desperat till en annan attraktion. Visserligen i samma fart som den förra, men med lite varierande svängar.

Betyg: 5/10

Spår:
1. Saturn Return
2. Burn The World
3. Likfassna
4. Flaming Blood
5. Mine To Reap
6. Martyr
7. Further She Rode
8. To Die For
9. Pure Of The Heart

Medlemmar:
Per Lengstedt – Sång
Christian Lindell – Gitarr
Robin Holmberg – Gitarr
Fredrik Petersson – Bas
Anders Persson – Trummor

About Author