Prostatattack 2016 – Fuck cancer!

0

13612365_1436127549747036_3398901060014780114_nVi har alla sett de där rosa banden som pryder folks kläder och profilbilder. Vi har alltid hört de allvarliga rösterna på radion som berättar om bröstcancer och kvinnors kamp mot denna djävulens sjukdom. Och mitt i allt detta är det lätt att glömma bort att det finns en blå motsvarighet för männens kamp mot prostatacancer. För att balansera upp detta (och informera samhället om denna sjukdom) har ett nytt initiativ tagits i huvudstaden.  En välgörenhetsgala i death metals tecken där åtta tunga band ställer upp under namnet Prostatattack.

– Ja, detta är en gala emot prostatacancer och den cancerformen är något jag själv kan relatera till eftersom jag är man, säger musikern och tillika arrangören Joakim Mikiver. För min del så har det dött många i både min närhet och i min släkt av cancer och prostatacancer. Så jag kände att nu var det fan i mig dags att göra något för samhället. Har det någonsin funnits en metalvälgörenhetsgala med fokus på detta sedan jag börja lyssna på metal? Nej, är det självklara svaret.  Jag ska göra detta och jag ska göra det på bästa vis med en massa galet bra band som kommer och spelar för att vi ska kunna skänka en ordentlig donation med pengar till prostatacancerforskningen. Kan det bli bättre? Inte i min värld.

Banden som kommer att stå på scenen är inga mindre än F.K.Ü., Aeon, Cut-Up, Interment, One Hour Hell, Facebreaker, Bombs of Hades och franska Benighted som gör sin första spelning någonsin på svensk mark. Berätta hur du kom ikontakt med de band som deltar.

– Jag spelar själv i band (CRAWL, One Hour Hell) och har gjort detta under en längre tid. På så vis har man lärt känna folk runt omkring i metalvärlden. Varför de vill delta är mer eller mindre självklart. De vill också kämpa emot den vidriga folksjukdomen CANCER. Man får heller inte glömma att banden gör detta utan gage, så det folket betalar för är en delaktighet i att skänka pengar till kampen emot prostatacancer, inte något annat.

– Många av medlemmarna i banden har förlorat någon i cancer och framförallt i prostatacancer så många kände att det enda rätta var att vara med och samla in pengar för en god sak. Det har väckt mycket känslor när jag har berättat varför jag vill att de ska spela och det känns otroligt bra att få en sådan otroligt bra feedback av så pass stora band inom metal genren.

2014 hade Sverige 64 555 nya fall av cancer. Bland män och kvinnor är bröstcancer, respektive prostatacancer, de vanligaste cancerformerna. Dock har män toppat statistiken både när det kommer till att insjukna och dö i prostatacancer som idag klassas som Sveriges vanligaste cancerform. Ändå har reaktionerna inför denna gala inte enbart varit gladlynta även om den positiva responsen överstiger den dåliga.

– Det är en del som inte tror på att jag klarar av att göra detta. Det är jävligt tråkigt med en sådan negativ inställning. Majoriteten tycker däremot att jag gör världen en stor tjänst. Men om du frågar mig så är det inte jag som gör det utan banden som spelar på galan. Det är dessutom många som vill hjälpa till och som skänker saker.

Du är tydlig med att nämna att musiken och scenen till mesta dels består av män och trots detta faktum är prostatacancer något man väldigt sällan pratar om. Varför? Finns det någon form av stigma kring detta?

– Ja, män överlag är väldigt dåliga på att visa känslor eller för den delen att gå till läkaren. Jag vet själv hur man är i den frågan. Så jag känner att vi ska lysa upp den frågan, känna allvaret och verkligen ge allt vi kan för en bättre värld. Jag har aldrig sett åtta metalband göra det här i Sverige. Så ja, jag tyckte att nu jävlar ska vi göra något bra för människorna på jorden och verkligen kämpa tillsammans. Jag tycker att jag gör det man kan göra för att informera folket inom metalvärlden, men jag ska kämpa för att detta ska bli så stort att folk förstår att det är något otroligt viktigt att engagera sig i. Ni kommer att få uppleva ProstatAttack 2017 som med all säkerhet kommer att bli en två dagar lång festival. Den kan till och med vara som så att fyra band redan är inbokade, skrattar Joakim hemlighetsfullt.

Välgörenhetsgalan går av stapeln den 12 november på En Arena i Stockholm. Alla pengar kommer oavkortat att gå till Prostatacancerfonden.  För mer information om sjukdomen besök Prostatacancerförbundets hemsida. Vi uppmanar män att gå och testa sig regelbundet, läsa på och framförallt finnas där för att prata och stötta andra som råkat ut för detta eller är anhöriga. Biljetter till galan köper ni här – https://billetto.se/en/events/prostatattack

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.