Rammstein stämmer Tyskland

0

thumb_4833__news_original_sizeRammstein, det tyska industrimetal-undret vars signum är att provocera, fick sin skiva Liebe ist für alle da temporärt indexerad för skadligt innehåll år 2009. Därför har bandet valt att stämma sitt hemland Tyskland för denna handling då de anser att detta har skadat skivans försäljning och bandets inkomster. De som ligger bakom detta är inga mindre än BPjM, mer kända som Bundesprüfstelle Für Jugendgefährdende Medien (översättning: Federal Institutionen för Media Skadligt för unga personer).

BPjM ansvarar för att kategorisera media som kan ses som skadligt för ungdomar. Alla verk som hamnar på deras lista får ej marknadsföras och får endast säljas under restriktioner vilket kan skada en skivas genomslagskraft. Enligt BPjM var det låten Ich tu dir weh samt bilder i skivans medföljande booklet som ansågs vara ”förråande” och ”omoralisk.

Bandet söker nu 66 000 euro i skadestånd eftersom de var tvungna att förstöra nästan 85 000 kopior av skivan på grund av kategoriseringen. Albumet är däremot inte kvar på listan. Förvaltningsrätten i Köln tog bort albumet från listan över moraliskt skadliga verk efter ett halvår, samt hävdar att klassificeringen var olagligt eftersom det försummade bandets rätt till konstnärlig frihet. Domstolen fastställde att en överdriven skildring av våld är ett bandets signum och att deras iscensatta representationer av våld är så förvrängda att de inte kan betraktas som realistiska .

Det är oklart varför Rammstein har beslutat att lämna in stämningsansökan först nu, sju år efter indexering. Fallet kommer att höras i domstol i sommar. De sex medlemmarna i bandet behöver inte inställa sig personligen.
Foto: Erik Hackenschmidt

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.