Raubtier – Pansargryning

0

139849För någon månad sedan blev jag ombedd att recensera första låten från den kommande Raubtier-plattan och jag blev lite nervös… Låten Qaqortoq tyckte jag saknade lite grann av refräng som sätter sig direkt och jag blev lite rädd för att Raubtier blivit lite för industri för deras eget bästa (man får liksom inte glömma örongodiset till lyssnaren, lättnynnade refränger som sätter sig direkt).

Men det visade sig att jag kunde pusta ut. Ingen fara, Qaqortoq var uddaspåret på plattan, puh!

Skivan som heter Pansargryning blir Raubtiers fjärde fullängdare efter ’Det finns bara krig’ – 09, ’Skriet från vildmarken’ – 10, ’Från norrland till helvetets port’ -12 och de har nu ett ”Raubtiersound” med hög igenkänningsfaktor. Sången är unik och bandet likaså.

Pansargyning känns efter de första lyssningarna först och främst välproducerad, med en fet ljudvägg av ”attack”som möter lyssnaren. Det andra som slår en är att detta är enligt mig den bästa plattan från Haparandapojkarna någonsin!
Efter ’Det finns bara krig’ och alla starka låtarna på den plattan (varje låt kändes som en singel som stod på egna ben) så har man (jag) jämfört nytt material mot den plattan och det har känts lite som att till första plattan hade Raubtier ideérna till låtarna på debuten klara sedan länge och att de bara slipade till dom i studion, att det var därför allt var så bra, och till plattan efter så fick de göra allt från början igen och samla ihop låtar fast på mycket kortare tid. Samma som med plattan efter det.

Raubtier1

Så kommer Pansargryning och ställer allt på ända. Låtarna låter som att var och en har fått växa fram i sin egen takt, refrängerna känns verkligen genomtänkbara och man nynnar med direkt. Det här är hitlåtar!
Ta bort allt som är hårt, tufft och metal från ’Dieselrök’, ’Jaga hårt’, ’Panzarmarsch’ och ’Raptor’ och du har världshitlåtar, det är så pass bra!
Skönt att de spelar metal för det håller dem så pass små att det alltid finns en risk att de kommer till min hemstad (Kiruna) och spelar då och då!
Här har du lite analys från några av låtarna på plattan om du mot förmodan inte skaffat den än…
Dieselrök’ öppnar plattan och är den perfekta startupplåten, den fastnar i huvudet på en gång. Skönt snabb med en catchy refräng.
Andra spåret ’Jaga hårt’ börjar astungt och släpigt och texten är en lätt ironisk kritisk (världs?) observation om hur vi lurar oss att våran uppkopplade digitala livsstil är hållbar. Tillsammans med hela finansmarknaden och storföretagens konsumtionshets tar vi snarare stormsteg mot världskollaps och de första att gå under är sånna som jag, som bara klarar mig i den digitala verkligheten. Fan jag måste skaffa jaktlicens…
’Panzarmarsch’, sjungen ur vinkeln att du är pansarvagnen Leopard (tysk 1965) och lovsjunger allt mäktigt med en armada stridsvagnar som rullar fram. Refrängen är nästan Rysk folksångsdoftande och hela låten är förbannat bra och tung!
Så här fortsätter plattan mer eller mindre. Tung och grymt bra! Den är som en knuten näve i ansiktet, nej som ett svärdhugg mellan ögonen, nej som en pistol, nej som en stridsvagn, nej den här plattan är…Pansargryning!

 

Spår:
Dieselrök
Jaga hårt
Panzarmarsch
Från min kalla döda hand
Raptor
Flugornas Herre
Leviatan
Qaqortoq
Bränder
Opus Magni
Skjut, Gräv, Tig
Innan löven faller

Bäst: Ny platta från pojkarna, grymma låtar!
Sämst: Att dom inte släppt tidigare.

9/10!

Bandmedlemmar:
Pär Hulkoff – sång, gitarr
Mattias ”Buffeln” Lind – trummor
Jonas Kjellgren – bas, bakgrundssång

About Author