Dimmu Borgir – Abrahadabra

0

Dimmu Borgir – Abrahadabra

 

Tre år har passerat sedan ”In Sorte Diaboli” och det kan tyckas vara en väl lång väntan på ett nytt album men man kan snabbt konstatera att bandet gjort allt annat än att ligga på latsidan.

På ”Abrahadabra” (ordet anspelar på texter ifrån ockultisten Aleister Crowley) har Dimmu Borgir valt att anlita Norska radioorkestern ”Kringkastingsorkestret” för intensifiera det pampiga och episka sound man gjort sig känt för genom åren. Avsaknaden av bassisten ICS Vortex samt bandets tidigare keyboardist Mustis gör sig inte påminnt överhuvudtaget och redan i första låten ”Born Treacherous”, föregått av det instrumentala orkesterintrot ”Xibir”, visar man vart skåpet skall stå.

Direkt slående är utan tvekan den tidigt påpekade pampigheten och det orkestrala men även soundet och låtuppbyggnaden i både tidigare nämnda spår samt efterföljande singelspåret ”Gateways” (som har en fruktansvärt bra King Diamond-känsla) vittnar om nya områden på Dimmu Borgir`s musikaliska orienteringskarta. Samtidigt som vi bjuds på många roliga nya element så är slutprodukten väl avvägd och sammanfattningsvis så känns det som om att man får med sig något signifikant från varenda tidigare album.

Ritualist” för tankarna tillbaka till, av väldigt många hyllade, albumet ”Stormblåst” och till min egna underbara lycka så bjuds vi även på ett par gitarrsolon i stil med ”Spiritual Black Dimenions”. ”Abrahadabra” låter ha varit väldigt rolig att framställa och allting känns väldigt genomarbetat och professionellt. Man har verkligen tagit sig tid och det finns verkligen något för alla på skivan. Det är mörkt, elakt och sataniskt samtidigt som det orkestrala avlöses av snygga melodier och väl avvägda blastbeats.

Det mest negativa med skivan bör anses vara att vi endast får nio stycken ”riktiga” låtar plus ett intro samt ”Gateways” framfört i orkesterversion av tidigare nämnda symfoniker. Man kan dock inte få allt och det skall bli underbart att åter få se Dimmu Borgir stå och regera och denna gången i form av ”Abrahadabra” iförda vita kläder. Dimmu Borgir gör vad dom vill och resultatet är i princip helt klanderfritt.

 

Bästa spår:

Lyssna på hela albumet på Spotify här!

Lyssna på hela albumet på Grooveshark här!

Kristian Forsell

 

About Author