Rhapsody Of Fire – The Eighth Mountain

0

AFM Records
Släpps 22 februari

Med sitt senaste studioalbum ger sig Rhapsody of Fire in i slaget om det italienska världsherraväldet över episk power metal. Italienarna satsar allt och låter sig backas upp av en hel symfoniorkester och två 20-mannastarka körer. Det är tydligt att de återigen vill sitta i ensamt majestät på sagotronen.

The Eighth Mountain bjuder på nio fartfyllda låtar i våghalsigt tempo och tre lite lugnare andhål. Seven Heroic Deeds öppnar starkt i 190 knutar med dubbla baskaggar, stråkar och galna gitarrslingor. Giacomo Voli (sång) som är ny på jobbet gör ett enastående arbete och backas snyggt upp av massiv körsång. Låtmakaren Alex Staropoli (keybords) vänder härmed tillbaka till de mer symfoniska sidorna jämfört med senare års vilsna försök till tyngre metal. Det höga tempot med fortsatt briljant orkestrering håller i sig fram till spår sex som ger lyssnaren en nödvändig paus i form av Warrior Heart. March Against The Tyrant, som är nästa lugnare stycke inleds med haktappande gitarrekvilibristik för att snyggt sjunka i tempo och bjuda på ett välarrangerat och fängslande stycke. Sista spåret, Tales Of A Hero’s fate är ett mastodontnummer på dryga tio minuter som verkligen bekräftar bandets önskan att ta sig tillbaka till fornstora dagar.

Plattan ger en glimt av hur bandet lät i sina glansdagar när man fortfarande hette Rhapsody och leddes av en man med höga tankar om sig själv. Någonstans har man åter funnit glädjen i att svinga svärd och döda drakar. Spänningen är nästan olidlig för hur de ska försvara sina positioner när Dragonforce kommer insvepande från västflanken med sitt kommande album.

Betyg 9/10

Spår
1. Abyss Of Pain
2. Seven Heroic Deeds
3. Master Of Peace
4. Rain Of Fury
5. White Wizard
6. Warrior Heart
7. The Courage To Forgive
8. March Against The Tyrant
9. Clash of Times
10. The Legend Goes On
11. The Wind, The Rain And The Moon
12. Tales Of A Hero’s Fate

Medlemmar
Giacomo Voli – sång
Alex Staropoli – keaybords
Roby De Micheli – gitarr
Alessandro Sala – bas
Manu Lottner – trummor

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.