Sabaton-intervju: Heroes on Tour

0

Sabaton Mariebergsskogen Karlstad Heroes on Tour Den 4 mars 2016 släppte Sabaton DVD/CD-paketet Heroes on Tour med liveinspelningar från Wacken Open Air och Sabaton Open Air. Här får ni nu sex snabba med Joakim Brodén om tankarna kring inspelningarna och hur det är att driva ett så massivt företag som Sabaton!

 

Pär Sundström (basist och bandledare) inleder det hela med att berätta om mål vilket för mig påminner om en satt arbetsplan som kan härledas till det pragmatiska inom arbetslivet. Samtidigt bjuds vi i denna DVD på ett liveframträdande vilket går mer ihop med den kulturella aspekten av att spela i ett band. Hur är det att balansera dessa två delar?

– Om jag skall vara helt ärlig så var det väl knappast arbetsplaner och logistik vi tänkte på när vi satt och drack öl som tonåringar och lyssnade på Judas Priest’s Painkiller på 110 decibel. Som tur är så tycker Pär att det affärsmässiga är lika kul att syssla med som musiken. Vår produktionsledare Johan Wanselius tycker det är skitkul med både logistik och att göra ljusshowen och jag tycker det är lika kul att stå på scen som det är att skriva låtar eller jobba i studion. Att enbart driva Sabaton utan en tanke på ”företaget” vore helt omöjligt. Utan det ena blir det inget av de andra

Att headlinea Wacken i Tyskland nämner ni som en av de största sakerna man kan göra i sin karriär. Å andra sidan hade ni väl aldrig fått samma publik och gensvar på hemmaplan som ni får på tysk mark?

– Don’t mention the war, skrockar Jocke och blinkar pillemariskt med ena ögat. Jag skulle inte säga att det på något sätt går dåligt för oss hemma i Sverige. Vi har headlineat Bråvalla, Metaltown och skall göra detsamma på Sweden Rock Festival i sommar. För mig personligen, och på ett rent emotionellt plan, är det ännu större att avsluta Sweden Rock eftersom vi spelade där första gången 2005 och det är den festival jag har mest glada minnen från både som besökare och artist.

Hur kom ni på att även ert scenfolk skulle gå klädda i krigsmundering?

– Det har mer att göra med hela upptakten till showen och en upplevelse för publiken. Det är inte det viktigaste i hela välden, men självklart är det mycket roligare att titta på vår scenbyggare Jamie Sims som galen militär täcka av pansarvagnen innan showen, snarare än en kille i ”stagecrew”-skjorta.

Sabaton Mariebergsskogen Karlstad Heroes on TourVilken känsla får ni när ser folk i publiken utklädda till dig?

– I början kändes det lite konstigt, men jag har träffat en hel del look-alikes nu och de flesta är sköna människor som mest gör det på skoj. Någon enstaka gång går det fel och folk utger sig för att vara mig, och då är det väl lite mer creepy.

Du nämner på filmen att det finns vissa låtar som ni inte vågar utelämna från er setlist p.g.a. rädsla att få stryk av en skara arga fans. Vilken är den mest önskade och uppskattade livelåten ni kör?

– Om vi skulle göra spelningar utan låtar som ’Swedish Pagans’, ’Primo Victoria’ eller ’To Hell And Back’ så tror jag många skulle bli besvikna. Speciellt de låtar som har lokal anknytning till de land vi spelar i är extremt viktiga om man vill ha livet i behåll. Jag tror inte att vi skulle komma levande ur en turné i Polen utan att spela ’40:1’ och ’Uprising’.

Vilken öl var det som segrade och lämnade de andra i stridsdammet när Saboteurs agerade testpanel för den kommande ölen Noch Ein Bier? Och när kommer vi kunna köpa en back Sabaton-öl i Sverige och avnjuta till årets festligheter?

— Det resultatet är hemligt! Men vi håller på att fixar med så mycket samtidigt och vill dessutom göra det rätt och inte bara sätta vår logga på en öl och börja sälja.(skratt) Skall man göra något skall man göra det ordentligt!

 

För mer info om kommande spelningar kolla in Sabaton’s turnéplan

För er som är sugna och vill ha ett exemplar av Heroes on Tour som DVD, Bluray eller enbart CD finns dessa att köpa på bl.a. Sabaton Store

About Author

Robban är en 30 år gammal Trollhättebo som fotar porträtt och konserter på fritiden samtidigt som han agerar Chefredaktör åt CrankItUp.se. När han inte gör nåt av detta kan han antagligen träffas på på gymmet!