Sabaton – The Great War

0

Sabaton – The Great WarNuclear Blast
Släpps den 19 juli

De kultförklarade historieberättarna i svenska heavy metal-bandet Sabaton är tillbaka med ett nytt digert krigsepos. På sitt nionde album gräver de ner sig i skyttegravarna längs fronten av första världskriget. Med en tyngd av pansarvagnar och hastighet likt kulsprutor berättas en mörk och blodig historia.

Varje spår på detta mästerverk inleds med en historiebeskrivning som en ypperlig upptakt till den kommande låten. Den kvinnliga berättarrösten är ett genidrag och ger rejäl trovärdighet till materialet. Inledande The Future of Warfare visar med all sin storhet att Sabaton är tillbaka starkare än någonsin. Joakim Brodéns (sång/keyboard) lektion om pansarvagnen ackompanjeras av riktigt tunga gitarriff fram till refrängen som får taket att lyfta med massiva körer. Överlag är det pompöst och tvättäkta heavy metal plattan igenom. Dock dippar intensiteten stundtals som i till exempel The Attack of the Dead Men. Det är absolut förlåtet och glömt när solopartiet på The Red Baron brakar lös med en fantastisk insats på orgel. Snyggt lämnas det över till ett alldeles briljant och glädjehöjande gitarrsolo. En bit längre fram längs tidslinjen på detta makabra krig bjuds det till och med på tonartshöjning i solot på A Ghost in the Trenches. En fältskärs hyllning till en fallen vän avslutar detta magnifika album. Tolkningen av dikten In Flanders Fields är förmodligen bland det vackraste vi får höra i denna genre i år.

Allt igenom är det en snyggt förpackad historieskildring med flera av hårdrockens attribut att bocka av. Fantastiska körer, rykande solon, smattrande dubbelkaggar och knutna nävar i luften. Men det är som berättarrösten säger vid ett tillfälle: ”..what is so great about war?” Det skulle förmodligen vara den här skivan!

Betyg: 9/10

Spår
1. The Future of Warfare
2. Seven Pillars of Wisdom
3. 82nd All the Way
4. The Attack of the Dead Men
5. Devil Dogs
6. The Red Baron
7. Great War
8. A Ghost in the Trenches
9. Fields of Verdun
10. The End of the War to End All Wars
11. In Flanders Fields

Medlemmar

Joakim Brodén – sång/keyboard
Per Sundström – bas
Chris Rörland – gitarr
Tommy Johansson – gitarr
Hannes Van Dahl – trummor

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.