Satyricon – Deep Calleth upon Deep

0

Napalm records
Släpps den 22 september

De har beskrivits som pionjärer inom norsk black metal och alltid gått sin egen väg, tillsynes opåverkade av vindar omkring dem. De har också blivit bespottade av metalfantaster som sällar sig till 1990-talets black metal-våg när de tog täten för den progressiva delen av genren som startade efter millennieskiftet. Efter 26 år som band släpper duon Satyricon sitt nionde album som bjuder på lika många överraskningar som igenkänningsmoment.

Skrivan Deep Calleth upon Deep fortsätter trampa mark på den stig bandet vandrat sedan början av milleniet. Musiken faller in under progressiv rock/black metal och är, med gitarristen och sångaren Satyrs egna ord, slagkraftig snarare än tekniskt mångfasetterat. Sången är inte lika intensiv som på tidigare skivor och Satyr fokuserar mer på sång i lågt register än skrik. De hårda riffen utblandade med mollackord klingande i bakgrunden har närmast blivit Satyricons signum. Med snabba mollslingor och en oerhört tight dubbelkagge levererad av Frost har Satyricon skapat ett unikt ljud i en genre som mest är känd för sitt bakåtsträveri och ovilja att utvecklas så väl tekniskt som ljudmässigt. Det slätstrukna tempot och de monotona tongångarna som aldrig riktigt tar fart vägs upp av en hårt komprimerad gitarr som införlivar en teknisk ljudbild. I den andra låten Blood cracks open the ground återfinns hintar av takter från så väl Volcano som Now, Diabolical som snyggt lägger en röd tråd i tiden.

Satyricon har länge klassats som ett av Norges mest tekniskt kunniga black metal-band och fortsätter på den banan, allt mer med teknikens hjälp. Deep Calleth upon Deep är som en förlängning av det Frost och Satyr tidigare levererat uppskruvat till max; musikernas teknik är vassare än någonsin och produktionen oerhört påkostad. Satyricon lyckas med konststycket att leverera primitiv musik i finslipad, teknisk förpackning och ge oss något nytt som påminner om det som varit.

Betyg: 8/10

Spår
1. Midnight Serpent
2. Blood Cracks Open the Ground
3. To Your Brethren in the Dark
4. Deep Calleth upon Deep
5. The Ghost of Rome
6. Dissonant
7. Black Wings and Withering Gloom
8. Burial Rite


Medlemmar
Sigurd Wongraven (Satyr) – Gitarr, sång, bas, keyboard
Kjetil-Vidar Haraldstad – Trummor

About Author