Scarlet, CyHra – Klubben, Stockholm

0

Datum: 2018-12-021
Två tolkningar av heavy metal möter oss på Klubben denna lördagskväll när CyHra och Scarlet intar scenen. Basebollträn, vampyrer och dansande finska gitarrister lockar allt från överklassen till vanliga Svenssons. Blandningen på publiken är en återspegling på musikerna och kontrasterna ger nytt syre åt genren istället för att fräta sönder den.

Scarlet
Med dödskallesminkat ansikte och basebollträ i handen liknar sångerskan Scarlet en uppdaterad version av Harley Quinn. Ackompanjerad av en armé musiker som alla är klädda i stridskläder blandar hon stommen av heavy metal med modern sång som drar åt rap-hållet. Det smäller rejält om både cymbaler och baskaggar vilka krockar med rejäla riff. På scen utspelas en blandning av dans, teater och musik. Tänk Alice Cooper fast med vampyrer och inte lika utdraget. Grundkonceptet är att med kort och koncist kraft bombardera trumhinnorna som om bandet smällde av en arsenal med kanoner.När den akustiska gitarren åker fram och Scarlet står ensam mörkret är det ett scenario de flesta av oss kan relatera till. Hail The Apocalypse är en tungviktare och får publiken att sjunga med i refrängen. Dock är senaste singelns (Killer Queen) fräsiga ljudbild med välpolerad körsång och vassa riff de huggtänder som till sist tränger igenom huden.

Betyg: 8/10

 

CyHra
Dead To Me
och Letters To Myself är en passande inledning på CyHras första uppträdande i Stockholm med sångaren Jake E (ex-Amaranthe) i fronten. Trots att två originalmedlemmar har ersatts för kvällen är det en imponerad skara musiker som leverera slagkraftig musik. Marcus Sunnesson (Engel) som denna kväll ersätter Jesper Strömblad (In Flames) är en stark gitarrist som bidrar med en lagom blandning av mörker och tyngd. Finska musikern Euge Valovirta är den som strålkastaren lyser på när det är dags för gitarrsolo och det är lätt att förstå varför. Det låter tungt, melodiskt, finskt och fokus ligger på att utöka ljudbilden istället för tralla på stigen ”mainstream a´ la heavy metal”. Adde Larsson (Engel, CyHra, The End Of Grace) låter det brutala smattret I kaggarna och trumvirvlarna tala för sig självt. På ett snyggt sätt, utan att ta över, gör han sin närvaro känd medan Jake E visar upp sin musikaliska bredd. En frontman som äntligen får det utrymme han förtjänar på en spelning som avslutas med Karma.

Betyg: 9/10

Text: Disa Ekvall

 Foto: Pelle Jansson

About Author