Soilwork – Verkligheten

0

Nuclear Blast
Släpps den 11 januari

Bandet med rötter i Helsingborg har verkligen gjort ett skitigt jobb. Åtminstone har man gjort ett hårt, digert arbete genom åren. Sedan debuten 1998 har Soilwork skämt bort sina fans med nytt material med täta intervaller. Ständigt har man strävat efter att utveckla sin musik som en gång tog avstamp i melodisk death metal. Det som då var melodiskt brutalt har nu blivit brutalt melodiskt och musiken känns mer vemodig än någonsin.

Plattan inleds lite tveksamt med titelspåret. Detta är ett instrumentalt stycke som absolut signalerar vemod. Dock lämnar det inte någon uppbyggd förväntan om vad som komma skall. Abrupt kastas vi in i Arrival, där man spänner alla muskler. Björn Strid (sång) bjuder mer eller mindre på hela sitt register. Det går från det klassiska vrålet vi är vana vid till det snygga, mer melodiska som hörts oftare på senare plattor. Att man hittat rätt i den nya trummisen Bastian Thusgaard råder det inga tvivel om. Med sina taktpinnar driver han musiken framåt som aldrig förr. Att de två gitarristerna hittat varandra märks tydligt genom alla låtar. Tillsammans bygger de upp snygga riff och harmonier. Detta hör vi bland annat på Needles and kin och When The Universe Spoke visar upp ett band i total samklang.

Detta är ett album som garanterat tilltalar hela fanskaran. Det är tungt och brutalt med rejält tryck på rätt ställen. Samtidigt går det inte att missa att Strid tagit med sig influenser från sitt sidoprojekt The Nightflight Orchestra. Med detta drag fortsätter man lyfta Soilwork till nya nivåer. 

Betyg: 9/10

Spår:
1. Verkligheten
2. Arrival
3. Bleeder Dispoiler
4. Full Moon Shoals
5. The Nurturing Glance
6. When The Universe Spoke
7. Stålfågel
8. The Wolves Are Back In Town
9. Witan
10. The Ageless Whisper
11. Needles And Kin
12. You Aquiver

Medlemmar:
Björn Strid – Sång
Sven Karlsson – Keyboard
Bastian Thusgaard – Trummor
Sylvain Coudret – Gitarr
David Andersson – Gitarr 

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.