Sorcerer – The Crowning of the Fire King

0

Metal Blade Records
Släpps den 20 oktober

Att spela i ett doom metalband bland black-och death metal vågen i 90-talets Sverige kan bäst jämföras som att vara en katt på ett hunddagis. Stockholmsbaserade Sorcerer känner till detta bättre än något annat band. Trots start 1988 skulle det ta fram tills 2015 för bandet att släppa debuten In the Shadow of the Inverted Cross, en platta som togs emot varmt av gruppens hängivna fans. Stockholmarna låter det däremot inte dröja lika länge med uppföljaren The Crowning of the Fire King, som gärna kunde tagit några år till på sig för att mogna.

Kortfattat går det att beskriva The Crowning of the Fire King med ordet “tunggung”. Från början till slut är albumet proppfullt med takter och riff menade att knäcka även de mest vältränade nackar. Tyvärr är denna beskrivning inget som ska tolkas som lovande. Efter knappt tre låtar börjar en ställa sig frågan om man inte satt första låten på repeat. Öronen klarar bara av samma takter och struktur några gånger innan ögonlocken blir allt tyngre. Låten Ship of Doom lyckas väcka lite liv i plattan genom att likna en dramatisk teaterföreställning och det finns gott om höjande gitarrsolon. Speciellt i titelspåret The Crowning of the Fire King, men några få bra stunder definierar inte en platta.

Om det tog bandet över 20 år att släppa sin debutplatta kanske det just är så länge det behövs för Sorcerer att skapa en hyfsad skiva. Visst finns det riff och tunggung som får The Crowning of the Fire King att passa in på “episk doom metal”-hyllan, men ska det vara så här repetitivt kan man lika gärna köpa valfri singel.

Betyg: 2/10

Spår:
1. Sirens
2. Ship of Doom
3. Abandoned by the Gods
4. The Devil’s Incubus
5. Nattvaka
6. Crimson Cross
7. The Crowning of the Fire King
8. Unbearable Sorrow
9. Disciples of the Dark
10. Bringer of Misery

Medlemmar:
Johnny Hagel – Bas
Anders Engberg – Sång
Kristian Niemann – Gitarr
Peter Hallgren – Gitarr
Lars Sköld – Trummor

About Author

Ungdom i Stockholm med fokus på recensioner. Uppskattar all sorts musik. Ryktet går att han även aldrig har nekat en Magic: The Gathering duel.